Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdrottningen blev djurens vän

Hon kan denna höst fira olika jubileer. För 50 år sedan blev hon Roslagens Lucia. Och nu på torsdag den 7 november fyller Marianne Rosenlund (tidigare Marianne Mattsson) 70 år.

Annons

Hon var från Lima i Dalarna. I Norrtälje var hon hospitant (ett mellanting mellan lärare och elev) på husmodersskolan. Hon var den äldsta bland Luciakandidaterna år 1963. Och ”i mycket hård konkurrens”, som det stod i Norrtelje Tidning, blev det hon som fick flest röster bland tidningens läsare. Det här var inte första gången som hon var Lucia.

– Jag började lussa i gårdarna i Lima så fort jag kunde gå, berättar hon. Sedan var jag Lucia i skolan i Lima ganska många gånger.

Så när det var uttagning till Roslagens Lucia, hade hon vanan inne.

– Men jag tror att det var någon annan som anmälde mig till tävlingen, säger hon. Jag var så generad när jag var ung.

Det blev ett mycket intensivt program för Lucia Marianne med följe. Hon minns med glädje de andra flickorna i Luciatåget.

– Det starkaste minnet för mig är när vi åkte över till Åland, säger hon. Vi blev så varmt mottagna, och hade gemensamt lussetåg med Ålands Lucia.

Marianne Mattsson utbildade sig med sikte på att bli hushållslärare.

– Men jag flyttade ihop med en kille i Stockholm, och då blev det att jag lagade mat både i skolan och hemma, och det tröttnade jag på, berättar hon.

I stället började hon läsa på vuxengymnasiet och tog handelsstudenten i slutet av 1960-talet. Hon arbetade i Stockholm som sekreterare på Kabi Diagnostica. År 1976 gifte hon sig med norske laboratorieläkaren Bent Rosenlund och flyttade till Norge. Sedan dess heter hon Rosenlund i efternamn och bor i Oslo. Hon har ett perfekt norskt uttal när hon svarar i telefon från Norge.

På Rikshospitalet i Oslo arbetar hon 60 procent på ett kunskapscenter om cancer hos barn. Hon sköter administrativa sysslor och är webbmaster.

– Det var meningen att jag skulle sluta den sista november, men de har inte hittat någon ersättare för mig än, säger hon. Så jag har lovat att fortsätta minst tre månader till.

Men hon ser fram mot att bli pensionär, eller pensionist som hon säger det, norsktalande som hon blivit. Hon kommer nämligen ändå att ha fullt upp att göra. Marianne Rosenlund arbetar ideellt i Stiftelsen Dyrenes Velferd, särskilt med att hjälpa hemlösa katter. På födelsedagen ska hon se komedin ”Evig Ung” på Det Norske Teatret.:

Vad är det bästa med Norge?

– Norrmän är inte så lydiga som svenskar, svarar hon. Följa regler gör man när man tycker de är riktiga.