Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljus framtid för tingsrätten

En dubblering av mål och anställda. Så ser Domstolsverkets prognos för Norrtälje tingsrätt ut. Den väntade utvecklingen innebär att en flytt till nya lokaler är högst aktuell. – Det är mycket positivt, säger lagmannen Göran Nilsson.

Domstolsverket har under våren utrett Stockholms läns tingsrätter och har nu tagit fram flera förslag till förändringar.

– Vi har gjort en prognos och tittat på vilka omfördelningar som skulle behöva göras, säger Ann Härelind, chef på Domstolsverkets ekonomiavdelning.

Bland annat har man kommit fram till att utvidga Norrtälje tingsrätt. Det genom att ta över kommunerna Österåker, Vallentuna och Vaxholm som nu tillhör Attunda tingsrätt.

De tre närliggande kommunerna kommer då tillsammans med Norrtälje kommun att bilda en sammanhållen domkrets.

– Vi föreslår att Norrtälje tingsrätt ska bli mer bärkraftig genom att man tillför flera kommuner, säger Ann Härelind.

Norrtälje tingsrätt tog under 2013 emot cirka 1 200 mål och har i dag 17 personer anställda. Går förslaget igenom skulle det innebära att både arbetskraften och målutvecklingen under ett år fördubblas. Enligt prognosen kommer tingsrätten år 2025 få in 3 400 mål och ha 43 personer anställda.

Lagmannen och Norrtälje tingsrätts chef, Göran Nilsson ställer sig positiv till förslaget.

– Som det ser ut i dag är tingsrätten för liten och sårbar, en utvidgning vore därför alldeles utmärkt, säger Göran Nilsson.

Domstolsverket föreslår i och med utvidgningen att Norrtälje tingsrätt flyttar till nya lokaler där det finns möjlighet att expandera.

– Lokalerna behöver det göras något åt oavsett, de är inte ändamålsenliga som det ser ut i dag. I samband med det anser vi att det är bättre att också utöka tingsrättens verksamhet, säger Ann Härelind.

Tingsrätten håller i nuläget på att titta på nya lokaler, men Göran Nilsson vill inte gå in på några detaljer om vad som skulle vara aktuellt.

Domstolsverkets förslag på förändring av Stockholms läns tingsrätter är nu ute på remiss hos tingsrätterna, kommunerna och andra berörda parter. I höst väntas förslaget vara bearbetat och kommer då gå till regeringen för beslut.

Göran Nilsson tror att sannolikheten att beslutet går igenom är stor.

– Jag skulle tro att de förslag som rör Norrtälje tingsrätt går igenom, säger han.

I Stockholms län ingår sju tingsrätter. Norrtälje och Södertälje är de två mista som nu enligt Domstolsverket bör utökas.

Den tidsplan som utredaren har tagit fram för färdigställande av nya lokaler är år 2017.