Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litteratur, konst och performance i Orangeriet

Den danska författaren Kirstine Reffstrup skildrar konstnärsparet Unica Zürn och Hans Bellmer i aktuella "Jag, Unica".
Nu kommer hon till Orangeriet i Skebo för att berätta om romanen. På programmet står också musik, performance och konst.

Romanen "Jag, Unica", som utsågs till en av de bästa danska romanerna 2016, är en litterär fantasi om konstnärsparet Unica Zürn och Hans Bellmer.

De båda konstnärerna möttes i efterkrigets Berlin och flyttade med tiden till en liten by på den franska landsbygden. Det är där romanen utspelar sig, år 1957, när en konsthandlare kontaktar dem angående ett verk.

– Det är ett par som vill köpa en docka. De börjar skapa en docka och bjuder in paret på middag. Sedan blir det väldigt dramatiskt, och Unica förändras, hon blir dockan, berättar Ann-Marie Tung Hermelin, som tillsammans med Helena Boberg översatt romanen till svenska.

Kirstine Reffstrup kommer från Danmark, men är numera bosatt i Oslo. Lördag den 16 september kommer hon till Orangeriet, för att berätta om sin roman.

– Det blir olika pass med läsningar. Kirstine Reffstrup läser själv och Helena Boberg läser stycken på svenska, berättar Ann-Marie Tung Hermelin.

Hon lyfter fram språket i Kirstine Reffstrups "Jag, Unica".

– Den är vacker, språkligt intressant och poetisk. Kirstine Reffstrup har gjort fantastisk research och levandegör människorna på ett fint sätt.

Eftermiddagens läsningar varvas med musik, där violinisten Siri Sperling Bäskström framför klassiska stycken. Det blir också ett litterärt samtal mellan författaren Torkel Wächter och Kirstine Reffstrup.

– Han arbetar med ett stort verk, en roman som utspelar sig under samma tid och också är baserad på verkliga personer, säger Ann-Marie Tung Hermelin.

LÄS MER: Ann-Marie Tung Hermelin om planerna för Orangeriet

Dessutom medverkar den norska organisten och performancekonstnären Liv Kristin Holmberg i lördagens program, där hon framför verk som bygger på "Jag, Unica".

– Hon kommer att bygga upp deras vardagsrum, som det såg ut, så att man kan gå in där och lyssna på verket, som är skapat för orgel och röster.

I ett annat verk låter hon publiken ta plats utomhus, försedda med filtar och termosar, där de får ta del av hennes performance.

LÄS MER: Satsningar på kultur när Orangeriet renoverats

Orangeriet i Skebobruk har nyligen renoverats och blivit en arena för konst, musik och litteratur. Under sommaren har konstnärsduon Simka, Simon Häggblom och Karin Lind, visat verket "Twist and Shout" i och kring orangeriet. Lördagens kulturprogram blir sista chansen att se deras verk.

LÄS MER: Twist and Shout har tagit plats i Skebobruk

Jag, Unica

Bokrelease och läsningar

Kirstina Reffstrup, Helena Boberg, Torkel Wächter, Siri Sperling Bäskström, Liv Kristin Holmberg

Twist and Shout

Orangeriet, Skebobruk

Lördag 16 september kl 16