Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten summa kan ge många jobb

Jag läste Reidar Carlssons ledare den 2 oktober som tog upp förra kommunalrådet Kjell Janssons inställning till EU-projekten Leader-Uross vara eller inte vara i kommunen, och kände att jag ville kommentera den.

Nu kan jag bara kommentera utifrån vårt arbete med Skeboån, och det stämmer, vi är ett av projekten som fått pengar via föreningen.

Vi fick inga jättesummor, men tillräckligt för att vi, med våra mått mätt, skulle kunna ta ett stort kliv i vårt arbete. Den summan är dock ingenting mot vad ett eventuellt fiske i Skeboån skulle kunna ge orten Hallstavik och alla företag som på ett eller annat sätt skulle kunna dra nytta av en ökad besöksnäring.

Flera utredningar pekar på utvecklingspotentialen inom sportfisketurismen och vad det skulle ge landets och regioners ekonomi. WWF, Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Älvräddarna tar i sin rapport upp Mörrumsån som exempel, där fisketurismen genererade 50 miljoner kronor i intäkter i området under 2013. Det är alltså stora pengar det rör sig om, förutsatt att prioriteringarna och satsningarna görs rätt.

Nyligen höll Sveaskog, som är landets största vattenägare, ett seminarium där såväl H. M. Konungen Carl XVI Gustaf som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht medverkade. ”Med mer lax i våra älvar skapar vi en levande landsbygd”, sade H. M. Konungen Carl XVI Gustaf.

Och han hade inte kunnat ha mer rätt, för mer fisk och väl skötta vattendrag, sjöar och hav skulle ge fler sportfiskare möjligheten att fiska, vilket gynnar företag, boendeanläggningar, redskapsförsäljning, matbutiker och övriga serviceföretag.

I Norrtälje kommun, som har tillgång till skärgården och en mängd vattendrag och sjöar, finns möjligheterna till en utveckling mot en väl fungerande sportfisketurism, men för det krävs rätt beslut. Intäkterna från en sådan satsning skulle i sin tur ge ringar på vattnet till andra områden inom upplevelseindustrin och därmed skapa fler arbetstillfällen och ökade skatteintäkter.

Under Kjell Janssons år vid rodret så fick kommunen från Sportfiskarna och Naturvårdsverket ett frågeformulär sänt till sig, där man skulle svara på hur och på vilket sätt man i kommunen arbetade med vatten- och fiskefrågor. Detta var ett försök från Sportfiskarna och Naturvårdsverket att sporra landets kommuner till att fokusera på dessa frågor, med en förhoppning om att fler skulle inse värdet i att driva ett framgångsrikt vatten och fiskevårdsarbete. Många kommuner i landet svarade på detta, dock inte Norrtälje kommun.

Närheten till Stockholm har gjort det svårt för Norrtälje kommun att välja vilket ben man skall stå på. Ska man se sig som storstadsnära kommun eller en landsbygdskommun?

Jag vill mena att vi borde satsa mer på det vi har, en levande landsbygd- och skärgårdskommun, och utveckla den. För att till sist knyta ihop säcken. I det, att ge stöd åt kommun, privata engagemang eller företag för arbete med en levande landsbygden och skärgården fyller Leader-Uross en stor roll.

Men detta visste nog Kjell Jansson och hans moderata partivänner redan, eller?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel