Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lite svärta hade inte skadat

Annika EstassyAlla dessa hemligheterNorstedts

ROMAN. Feelgood, Chick-lit eller Romance ? Gränsen är flytande mellan dessa genrer som lite nedlåtande brukar betecknas som ”lättare underhållning för kvinnor”.

Annika Estassy som nu kommer med sin tredje roman, ” Alla dessa hemligheter”, har ofta blivit placerad i feelgood -facket.

”Egentligen var det tulpanlökar som Louise Sörenstam, född Granström, hade tänkt ägna sig åt att sätta ner i jorden denna vackra oktoberdag, inte sin make Konrad.” Med denna abrupta inledning kastas vi rakt in i handlingen. Efter 34 års äktenskap med Konrad , en aktad kommunalpamp, så blir chocken stor när det visar sig att Louise bara ärver skulder och bekymmer. Nej, livet som änka blir en mardröm och Louise flyr till Frankrike till sin syster.

Annika Estassy skriver medryckande och trots eländet finns det ett stråk av glädje och framtidstro. Louise är ingen bitter huvudperson utan snarare en kvinna med humor och självinsikt. Vi får känslan av att det aldrig är för sent att börja om.

Det som stör mig en del är dock den förutsägbara upplösningen. Alla blir vänner, kärleken blomstrar och trots att Konrad har varit ett svin ordnar allt upp sig till det bästa.

Visst är ”Alla dessa hemligheter” en ”Må-bra- roman” med ett sedvanligt ”Happy end”, men något inslag av realistisk svärta hade inte skadat.