Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ligister skall gripas – oavsett hudfärg

Debatten om polisens oberoende och förtroende har blossat upp efter sammandrabbningar under Black Lives Matter-demonstrationerna i Göteborg och Stockholm. Jag har förståelse för det. Jag har också förståelse för att alla demonstranter inte ställer till det, hotar och förstör. Jag förstår att de flesta troligen bara vill väl. Men det faktiska utfallet är vad som räknas.

Det är några saker som vårt samhälle verkligen inte behöver. Vi behöver inte en poliskår som agerar olika beroende på politiskt budskap och vi behöver varken ligister eller rasister.

När en mobb av ligister skriker ”Fuck the Police” och ”ner på knä” under en olaglig sammankomst, oavsett sammankomstens syfte, så ska ligisterna i mobben identifieras och gripas. Problemet i Sverige är inte polisbrutalitet och polisstat. Problemet i Sverige är att polisen tappat greppet. Att samhället tappat greppet. Problemet är att det finns för få poliser som kan rycka ut och att de poliser som rycker ut har för lite resurser.

När en grupp ligister agerar hotfullt mot polis så ska de gripas. Alla i gruppen ska gripas. Ligister ska veta att om de ger sig på polisen så kommer de gripas. Det ska inte vara skillnad på bemötande av polisen beroende på politiskt budskap, bara utifrån om de involverade agerar lagligt eller ej.

Det är inte fel av polisen att begagna sig av det våld som situationen kräver om någon är hotfull och inte lyder direktiv, jag vill snarare mena på att det är ett krav från medborgarna. De som betalar skatt och inte vill bli rånade eller få sina ägodelar och butiker sönderslagna. Det är sorgligt att många demonstranter vill importera USAs strukturella problem till Sverige och likställa en dåligt utbildad, överbeväpnade polis med svenska konstaplar som är något av det motsatta. Sveriges poliskår är troligen den mest jämlika och antirasistiska i världen, men att erkänna detta skulle rycka undan mattan för internetaktivister, offerkoftor och proffsdemonstanter.

Jag ser en film från en situation i samband med helgens demonstrationer. Ligister ger sig på en familjs flyttbil. Ligisterna tar sig in i flyttbilen och river ut allt som finns i den. Familjens liv i tillhörigheter. De slår sönder allt. Stampar på barnens saker.

På filmen syns tydligt ligisternas ansikten. Jag är inte trygg i att de kommer gripas. Jag är inte trygg i att ärendet kommer att prioriteras på samma sett som om exempelvis NMR hade gjort något liknande.

Man kan höra skratt ifrån ligisterna som stampar sönder familjens ägodelar. Jag vill inte att de ska skratta. Jag vill att de ska gripas och straffas.

Det absolut sista samhället behöver är strukturell rasism, där rasismen tillåts att även inverka på samhällets mest grundläggande instanser som rättsväsende och polis. I samma stund som samhällsbärande instanser och representanter för polisen agerar olika mot människor beroende på hudfärg är vi illa ute.

Black Lives Matters demonstration hade fokus på hudfärg. Jag kan inte komma på något ointressantare än färg på huden. Det rör mig inte.

Det som rör mig är hur du beter dig som människa. Är du hederlig, beter dig som folk, går till jobbet utan att gnälla och gör rätt för dig så tycker jag är du är bra. Du är vad man kan begära av en medborgare. Om du ger dig på en familjs flyttbil och slår sönder deras tillhörigheter är du en ligist som ska straffas.

Vilken hudfärg du har är fullständigt irrelevant. Vad som gör en människa riktigt skamlig, är om denne skyller sitt beteende på något annat än sig själv.

Ingen tvingar en människa att slå sönder någon annans ägodelar. Det som händer om ligisten skyller på kultur eller hudfärg är att ligisten drar andra av samma kultur eller hudfärg med sig.

Bara en sak kan vara sämre. Det är när någon med en annan färg och kultur klappar ligisten på huvudet och säger: ”Såklart du ska få slå sönder lite. Du är ju av en annan kultur, en annan hudfärg. Dig är det synd om.” Det är den vidrigaste av rasister.

Jan Emanuel Johansson, traditionell socialdemokrat och riskkapitalist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel