Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liga smugglade lyxbilar

Genom kartläggning av bilägare, avancerade dataprogram och kommunikation via walkie-talkie kom stöldligan över lyxbilar värda 20 miljoner kronor. Nu åtalas tio män.

Det är ett omfattande spaningssamarbete mellan polisen i Sverige, Finland och Estland som nu har lett fram till åtal mot de tio männen .

Männen anklagas för att ha stulit ett 20-tal bilar värda mellan 500 000 kronor upp till 2,5 miljoner kronor styck och sedan försökt att föra ut dem ur landet.

– De har haft en lång planläggning då de kartlagt och bevakat bilägarna. De har sett var de bor, vad de gör på dagarna och hur de rört sig, säger kammaråklagare Ewa Korpi som anser att ligan har agerat mycket förslaget.

– De har använt falska alias som ibland har varit riktiga identiteter och ibland påhittade.

De har gjort olika färjerutter och de har falskskyltat bilarna på ett proffsigt sätt, säger hon.

För att inte kunna spåras via mobilnätet har de misstänkta, enligt åklagaren, skött sin kommunikation via walkie-talkies.

Stölderna har gått fort. Genom att koppla in sin dator i bilen har ligan kommit runt stöldskyddet och programmerat egna, falska bilnycklar.

I flera fall har bilarna körts på någon av färjorna i Kapellskär för vidare transport mot Estland och Lettland.

Polis och åklagare ser positivt på åtalet men menar samtidigt att långt ifrån hela ligan har åkt fast.

– Vi gör inte anspråk på att ha fått tag i alla, framför allt inte dem högst uppe i hierarkin, säger Ewa Korpi.