Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna: "Norrtälje behöver en stadsarkitekt"

Artikel 11 av 13
Vår stad: Norrtälje
Visa alla artiklar

Liberalerna efterlyser en stadsarkitekt, när Norrtälje växer och utvecklas.
Det politiska styret säger nej.
–Mångfald är viktigare än att ha en enskild person som ansvarig, säger kommunalrådet Ulrika Falk (S).

Norrtälje växer så det knakar. Men varför har kommunen ingen stadsarkitekt?

Det är en fråga som har dykt upp från flera håll under arbetet med artikelserien "Vår stad", inte minst från läsare som har hört av sig.

Liberalerna har drivit frågan om stadsarkitekt hårt de senaste åren.

– Vi har lyft den vid så gott som varje tillfälle vi har kunnat, utan att få något gehör för den. Jag är förvånad över det, säger Karin Karlsbro, (L).

LEDARE: Hade en stadsarkitekt stoppat köpladorna?

En stadsarkitekt skulle kunna tillföra en helhetssyn på stadsutvecklingen, enligt Karin Karlsbro.

– Det handlar inte om någon skönhetspolis, utan om att ha ett helhetsperspektiv, då skulle vi kunna få en mycket smartare stadsplanering.

Det politiska styret, som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, har en annan uppfattning.

Kommunalrådet Ulrika Falk (S) anser att frågan går att lösa genom att samla olika kompetenser.

– Gestaltning är viktigt, när vi utvecklar vår stad. Eftersom det är en viktig fråga behövs strategier, där man väger samman olika aspekter. Vi trorinte att nyckeln är att ha en enskild person som är ansvarig för arkitekturen, vi har istället valt att diskutera frågan brett.

KRÖNIKA: Det märks att stadsbyggnadsfrågor engagerar

Flera kommuner i landet är på väg att anställa stadsarkitekter, något som togs upp i P1:s Kulturnytt i oktober, med Uppsala, Gävle och Linköping som tre exempel.

De styrande är helt svarslösa när man lyfter strategiska stadsbyggnadsfrågor och visioner.

Gävle har nyligen anställt sin första stadsarkitekt sedan sekelskiftet, i Jönköping pågår rekryteringen. I inslaget beskrev Johanna Wiklander, som anställdes som stadsarkitekt i Linköping för två år sedan, sin roll som en fråga om kvalitetssäkring.

Karin Karlsbro efterlyser en sammanhållen tanke med gestaltning och planering i Norrtälje.

– Det finns ingen politisk linje. De styrande är helt svarslösa när man lyfter strategiska stadsbyggnadsfrågor och visioner.

LÄS MER: Här är Norrtäljes fulaste byggnad

Ulrika Falk håller inte med. Hon anser att frågorna tas på allvar och att den arkitektoniska kompetensen finns, även om kommunen inte har någon stadsarkitekt.

– Jag bedömer att kommunen har kompetens att ta hänsyn till arkitektonisk utformning och gestaltning. Vi tar också in kompetens utifrån.

Norrtälje är inte bara hamnen, det handlar om hela staden.

Hon tar utbyggnaden av hamnen som ett exempel på hur kommunen jobbar brett för att få en helhetssyn.

– Där har vi tagit fram kriterier brett för att skapa en stadsdel med höga arkitektoniska värden, vi har en tydlig utbyggnadsstrategi. Vi vill ha en mångfald i utformningen, men har även höga ambitioner för en hållbar stadsdel.

Karin Karlsbro håller med om att arbetet med hamnen fungerar bra.

– Hamnen är ett flaggskepp, det är vårt showroom. Det är fantastiskt att man där gör så mycket på olika sätt.

Samtidigt påminner hon om att det finns fler frågor än hamnen.

– Norrtälje är inte bara hamnen, det handlar om hela staden. Norrtälje är Vingelebacke, Solbacka, Grind och Vigelsjö. Vem tänker på Vigelsjö? Och vi behöver utveckla stadskärnan och göra staden attraktiv för gående, säger hon.

LÄS MER: Här är Norrtäljes vackraste plats

– Det blir krångligare att bo i en stad, där stadsplaneringen inte är säker och trygg. Det handlar inte om att det ska vara gulligt, utan om en strategisk fråga där vi hamnar sämre till.

Karin Karlsbro tar också upp södra infarten, med Norrteljeporten. Ett område som diskuterats och kritiserats sedan det byggdes, och som tog hem segern i NT:s tävling om stadens fulaste hus.

– Det är positivt med alla butiker och kedjor som kommer till staden, men man måste tänka på utformningen. Nu har det blivit ett markant landmärke, utan att man reflekterat över det i förväg, säger Karin Karlsbro.

LÄS MER: Byggprojekt det stormat kring i Norrtälje

När skisserna för Norrteljeporten presenterades hade handelsområdet en utformning som knöt an till skärgårdsstil. Så blev det inte när området byggdes.

Ulrika Falk tycker att kommunen har en del att lära av projektet.

– Kommunen behöver dra lärdomar av att samordna samhällsbyggnadsfrågor. Det som exploatörer visar upp när de köper mark ska hänga samman med det som finns med i detaljplanearbetet, säger hon.

– Det som är byggt stämmer med detaljplanen, men är långt från skisserna som visades när marken såldes.

LÄS MER: Forskare varnar för tätare stadsmiljö

Karin Karlsbro vill se en diskussion om det område vid södra infarten där nya brandstationen ska byggas. Där finns en snabbmatsrestaurang med i planerna.

– Varför ska Norrtälje se ut som alla andra infarter? Hur har vi tänkt? Och hur höga skyltar kan vi ha, frågar hon.

– Vi kan inte leva på gamla meriter. Yngre människor som flyttar till Norrtälje vill ha ett mervärde, det ska inte kännas som en trafikerad förort.

LÄS MER: "Norrtälje hamn är ett av Sveriges intressantaste projekt"