Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberal miljökämpe hemma igen

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Hon har följt politiken i Norrtälje från sidan under en längre tid. Nu har folkpartisten Karin Karlsbro klivit in i hetluften på allvar.

I dag har Karin Karlsbro inga politiska uppdrag inom kommunen.

Men hon toppar Folkpartiets lista till kommunfullmäktige inför höstens val så det kommer med största sannoliket bli ändring på det.

Nyligen blev hon också utsedd till partiets miljöpolitiske talesperson och på det området ser hon att det finns saker att göra i Norrtälje.

Speciellt i tider av förändringar där många byggprojekt väntar.

Ett av de större väntas ske i hamnen.

– När jag fick första dragningen av projektet nämndes aldrig hållbarhet, säger Karin Karlsbro som anser att miljöarbetet är en eftersatt punkt i kommunen.

– Jag anser att miljö ska vara en ledstjärna i allt kvalitetsarbete. Slarvar vi bort vår miljö kommer vi få sämre resurser i framtiden, säger Karin Karlsbro som tycker att vänsterpartierna i många fall ägnar sig åt ”miljöpopulism”.

– När det kommer till miljöfrågor blir det ofta förenklingar som man sedan gör till symbolfrågor.

Som ett led i miljöarbetet skulle Folkpartiet se att det anställdes en stadsarktitekt i Norrtälje.

– Norrtälje finns som en plats för hela kommunen och när vi bygger och utvecklar kommunen måste vi vara noga med att behålla våra särdrag, säger Karin Karlsbro som ser bevarandet av stadskärnan som en viktig framtidsfråga.

– Det är inte alls så att jag är emot handel, men den utarmning av stadskärnan som vi ser just nu oroar mig.

Folkpartiet har under lång tid profilerat sig hårt i skolfrågan och Karin Karlsbro ser också skolan som en hjärtefråga.

Detta är en kommun där resultaten sviktar och skolorna tappar i ranking.

– Vad som först och främst behövs i Norrtälje är en krismedvetenhet. Jag hoppas alla politiker tagit del av skolinspektionens rapporter, om de inte har de bör de göra det snarast! Där framgår bland annat att elever inte fått den utbildning de har rätt till, säger Karin Karlsbro som tycker att Moderaterna och Socialdemokraterna står för i princip samma skolpolitik.

En som inte har lyckats.

– Det behövs ett alternativ, och det står jag gärna för. Vi måste få upp resultaten, men det handlar också om att alla flickor och pojkar får den hjälp de har rätt till.

Karin Karlsbro anser också att lärarna bör ges bättre förutsättningar och mer tid till att undervisa. Vidare ser hon gärna att lärarlönerna höjs samt en fortsatt satsning på förstelärare.

– Att skaffa sig krisinsikten är det viktigaste, sedan har vi ett långsiktigt arbete framför oss.

I Folkpartiets valprogram under rubriken skola och utbildning, skriver partiet att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek med utbildad personal.

Och när Karin Karlsbro ska välja plats för intervjun faller valet på Rodengymnasiets skolbibliotek.

– Skolbiblioteken är en viktig plats för framtiden och det är också en symbol för hela skolväsendet från förskola till högskola, säger Karin Karlsbro som alltså är nytt förstenamn på Folkpartiets valsedel inför valet.

Under åren 1989 till 1998 satt hon i fullmäktige i Norrtälje och sedan hon flyttat till Stockholm var hon fullmäktigeledamot där mellan 2006 och 2013. När Karin Karlsbro nu tar platsen som förstenamn på Folkpartiets valsedel ersätter hon Hans Andersson som suttit som gruppledare för partiet under hela den senaste mandatperioden.

– Det är alltid bra att byta roller ibland och det kan nog bli lite skillnad när någon kommer in utifrån. Jag kan se saker med nya ögon och lyfta lite andra frågor, säger Karin Karlsbro.

Det har funnits kritik mot de mindre borgerliga partierna som säger att de alltför mycket gått i Moderaternas ledband.

– Jag tycker det är viktigt att vi går till val på att vi är ett eget parti. Sedan avgör väljarna hur det går. Men det är viktigt att vi driver vår egen politik.

Även om Karin Karlsbro påpekar att politik i mångt och mycket handlar om att samarbeta så försäkrar hon att stå upp för sina idéer.

– Jag är beredd att bjuda tuggmotstånd.

Karin Karlsbro

Ålder: 43

Bor: Roslagsbro

Familj: Maken Henrik och döttrarna Amelie, Kajsa och Julia.

Yrke: Jurist och egen företagare.

Fritidsintressen: Resa, läsa, skriva, båtliv och sedan är jag engagerad i döttrarnas sång- och körverksamhet.

Läser: Allt! Fakta, kriminalromaner och debattböcker. Brukar också ha högläsning av Maria Gripes ”Tordyveln flyger” med döttrarna.

Lyssnar på: Just nu – Malena Ernman. Bäst röst i världen och beundrar hennes mod att ta debatten mot Sverigedemokraterna.

Tittar på: Nyheter och BBC:s naturprogram samt tv-serierna ”Homeland” och ”Vita huset”.

Förebild: Alla bra lärare jag haft.

Fyra snabba

Bengt Westerberg eller Jan Björklund – Jan Björklund

Statlig skola eller kommunal skola – Statilig skola

Norrtälje eller Älmsta – Älmsta

Köra bil eller åka kommunalt – Åka kommunalt