Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberal äldrepolitik är både realistisk och trovärdig

Ett varmt tack till Vänsterpartiets debattartikel som konstruktivt berömmer vår äldrepolitik.

Det gläder oss att Vänsterpartiet delar vår uppfattning att äldreomsorgen behöver stärkt geriatrisk kunskap, att varje hemtjänsttagare bör ha ett eget team och att antalet personer som besöker de äldre i deras hem ska minimeras. Vänsterpartiet konstaterar också att vi och våra kollegor redan tagit viktiga steg i liberalstyrda Norrtälje kommun genom att integrera hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering.

Vi är glada över att två så olika partier, trots ideologiska kontraster, även delar uppfattningen att medarbetarna i äldreomsorgen behöver stärkas och att Kommunals krav på en enhetlig undersköterskeutbildning är klokt och behöver bli verklighet. Vi arbetar nationellt för detta.

Till skillnad från Vänsterpartiet lovar vi dock ingenting som inte går att hålla. När vi säger att vi vill införa egna team i hemtjänsten, införa språkkrav inom äldrevården, stärka medarbetarna, anställa chefsläkare med patientsäkerhetsansvar och satsa på forskning inom äldreomsorgen så menar vi det. Det vi lovar är bra – och minst lika viktigt: genomförbart.

Vänsterpartiets trovärdighet i frågor om äldreomsorg kan däremot ifrågasättas. Medan Liberalerna och Allianspartierna i Norrtälje kommun och Region Stockholm tidigare i år kom överens om ett extra tillskott på 82 miljoner kronor till Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje (KSON), så har Vänsterpartiet tillsammans med regeringen gått i motsatt riktning och fattat beslut om en kostnadsutjämning mellan regionerna som innebär 86 miljoner mindre till vården i Norrtälje (KSON), när systemet är fullt utbyggt år 2023. Det kommer att märkas och det borde Vänsterpartiet ta ansvar för istället för att skylla tuffa ekonomiska förutsättningar på de borgerliga partierna.

Vi beklagar att Vänsterpartiet trots detta inte ser behovet av att nogsamt säkerställa att varje gemensam krona används på klokast möjliga sätt till äldreomsorg, skola, och stöd till Norrtäljes invånare. Vi beklagar också att Vänsterpartiet inte delar vår uppfattning att människor ska få styra sina liv även när de behöver samhällets stöd. Istället argumenterar Vänsterpartiets företrädare för att genom monopol ge sig själva och andra politiker mer makt.

Vi känner igen tankevurpan från förr: i Vänsterpartiets Norrtälje får företag tillhandahålla el, mat, konst, läkemedel och arbetskläder till äldreomsorgen, men aldrig omtanke och djup kunskap om omsorg, socialt stöd och omvårdnad. Vi liberaler vill det rakt motsatta: vi värnar både olika driftsformer och invånares självbestämmande, för vi är övertygade om att engagerat företagande för Sverige framåt och att människor själva kan bedöma hur de vill leva sina liv, även när åren går och kroppen sviker.

Vi är stolta över Norrtälje kommuns omsorg och nära vård, men skyddsnätet behöver ständigt stärkas. Vi Liberaler vill fortsätta ta väl genomtänkta steg framåt för ett gott liv och ett värdigt liv med möjligheter, hela livet.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Hans Andersson (L), ledamot i kommunalförbundet för sjukvård och omsorg i Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel