Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart matade katter - måste betala för dem

– Så länge det går hungriga katter här tänker jag fortsätta mata dem.
Det säger Lennart Rosenberg i Överlöpe som hittills har fått betala 7 000 kronor i inspektionsavgifter sedan han matat förvildade katter på sin altan.

Annons

För tio år sedan blev snart 83-årige Lennart Rosenberg änkeman och han bosatte sig då i sommarstugan i Överlöpe. Under flera år har han sett hur herrelösa katter strök omkring i området. Han tog då beslutet att ge dem mat ute på altanen.

Något som i förlängningen gjort honom till ägare av katterna, enligt ett beslut från länsstyrelsen som anser att Lennart Rosenbergs sätt att sköta sina katter inte uppfyller kraven i djurskyddslagen. I lagen står bland annat att djuren ska skyddas mot onödigt lidande, ges tillräckligt med foder och vatten och att de ska skötas i god djurmiljö.

Under hösten har de gjort två inspektioner och i december kom beslutet att katterna skulle omhändertas.

Något yttrande över länsstyrelsens beslut har Lennart inte gjort.

– Länsstyrelsen skickar så mycket papper att jag orkar inte ens läsa det. Men jag har betalt avgifterna, annars skulle det nog bara bli ännu värre, säger han.

Polisen har gjort försök att fånga in katterna, men utan att lyckas och nu väntar nya åtgärder.

– De har sagt att de ska sätta ut burar och försöka fånga in dem, och de får de gärna göra, säger Lennart Rosenberg som dock kan vänta ytterligare kostnader då detta görs eftersom polisen kan skicka räkning på uppstallningskostnader till den som matat katten.

Några burar har ännu inte kommit på plats och i väntan på det fortsätter Lennart att mata djuren som han inte gjort något ägaranspråk på.

– Jag bryr mig egentligen inte så mycket om katterna, men jag tycker att de ska ha mat så länge de lever. Kommer det djur som vill ha mat får det de, säger Lennart som har flera fågelbord på tomten.

Förstår du om folk tycker att katterna utgör en sanitär olägenhet i området?

 – Nej, det tycker jag är bara är larvigt.

Om du visste att matningen skulle ställa till det här besväret och kosta dig så mycket, hade du ändå valt att mata dem?

– Jag vet inte... Men jag trodde nog att det skulle vara lugnare här på landet.