Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekfulla läromästare sjunger ut

Hur låter egentligen renässansmusik? Det får tvåorna runtom i kommunen reda på när den prisade Romeo- och Juliakören är på besök.

Annons

Det låter lite farligt men samtidigt lockande. Tonerna som klättrar allt högre upp i registret får de nyss så spralliga eleverna att lyssna andäktigt. Sedan blir det knäpptyst i orkestersalen i Roslagens kulturskola i Norrtälje, dit elever i klass 2 från Grindskolan och Kvisthamraskolan kommit för att träffa Romeo- och Juliakören.

Kören genomför en workshop och besöker alla tvåor runtom i kommunen inom ramen för projektet Skapande skola. Eleverna får själva prova på att ta ton och öva skalor under ledning av sopranen Frida Grundel. Så snart övningarna dragit i gång hörs här allt från väsande ormljud till utdragna, vokala läten.

– Det här gör vi för att stretcha de små musklerna i halsen, förklarar Frida Grundel.

Röstuppvärmningen avslutas med att eleverna får sjunga med i en sång från renässanstiden, som får dem att låta som ett gäng små kyrkklockor med sitt ding-dong-klämtande. Tvåorna får också gå på upptäcktsfärd i fantasins förlovade land, där en säregen berättelse vävs fram av deltagarna. Tillsammans skapar de sagan genom att fylla i allteftersom.

Den visar sig handla om en groda vid namn Pelle Bertilsson som går i skolan och får sig en puss av en kamrat – ett sagoslut som ackompanjeras av allmänt fniss och skratt. Imaginära presenter delas också ut eleverna emellan och här verkar det inte finnas någon gräns för vad man kan hitta på att ge varandra: En sol, en hundvalp, klockor och halsband ...

Nioåriga Margarita Luna är nöjd med sin gåva och utropar belåtet:

– Jag fick ett par byxor!

När hon efteråt får frågan om vad hon tyckte var allra roligast att prova på, svarar hon ”Allt!”. Eleverna visar också att de som genom ett trollslag kan förvandlas till en flock grodor som snabbt sprider sig ut över hela salen, över golv och bänkar hoppas det högt under stoj och stim.

Ljuv musik uppstår när Romeo- och Juliakören framför den 500 år gamla sången Guillaume se va chaufer som skrevs av Josquin des Prés för den franske kungen, Ludvig XII.

– Kungen ville att Josquin skulle skriva en sång för honom som han själv kunde sjunga med i. Men kungen kunde bara ta en enda ton: ”y-y-y-y ...”, så då fick han försöka skriva sången utifrån det, berättar tenoren Urban Wedin.

Med tanke på dessa förutsättningar kan man kanske tro att resultatet blir enahanda, men det är en vacker stämmosång vi får höra, med ett spännande sug i sig.

– Visst låter det lite läskigt men ganska vackert på samma gång, säger Urban Wedin och får nickande bifall.

Efter workshopen får eleverna se en föreställning, då kören framför William Shakespeares Stormen, med sång och musik.