Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekfull inredning med granbarr och diesel

En ny säsong står för dörren och nya trender knackar på. Nordisk retro, naturliga material och mörkare färgskalor väntar ditt hem i höst.

Det doftar granbarr och diesel när inredningsmässan Formex i Stockholm visar vägen till höstens trender. Skandinavien är lite av en röd tråd, såväl den karga nordiska naturen som det stilrena designarvet från förr, gör sig påmint bland trenderna.

Vi kan också välja att gå åt rakt motsatt håll, bort från det ljusa och sparsmakade, och ta ut svängarna med mörka väggar, ruffa plåtdetaljer samt en och annan dekadent detalj i guld eller sammet.

Gemensamt för alla trender är omtanken om materialen – vi vill ha äkta vara och bra kvalitet. Från tung marmor och blank mässing till mjukt läder och ren ull. Ju ”naknare” desto bättre. Lamporna saknar skärmar, träet är obehandlat och linnet är skrynkligt.

Dessutom smittar inredningstrenderna av sig på maten. Vi lagar helst en skandinavisk meny baserad på klassiska, närodlade ingredienser utan krusiduller. Dukningen är viktig – nu samlas vi runt det dukade bordet och där vill vi trivas.

Och viktigast av allt – glöm inte det lekfulla! Överdimensionerade knappar, bulliga former, finurliga mönster och humoristiska detaljer gör hemmet levande.

Mörk dekadens

Vi går mot mörkare tider i inredningen, kanske är ”ljust och fräscht” snart ett minne blott. Mättade juveltoner som smaragdgrönt och bärnstensgult mot en mörk bas skapar dramatik. Materialen är lyxigt tunga och blanka eller sammetsmjuka. Vi väljer mönstrade tapeter hellre än målade väggar och blomrankor, gyllene figurer och ornamentik sätter pricken över i.

Rustik industrialism

Här står det hårdtrafikerade storstadslivet för inspirationen. Material och former är rustika och grovhuggna. Patinan är viktig, det får gärna vara rostigt, buckligt och nött. Färgerna är tunga och mättade – rostrött, indigoblått och ärggrönt. Industriinspirationen är tydlig, men här finns också en del etniska inslag och mönster som gör stilen lite mer ombonad. Betong, återvunnet glas, plåt, linne och cement är viktiga material.

Vilt och vackert

Den naturliga trenden håller i sig och det är framför allt den nordiska miljön som inspirerar. Här kommer även vår skandinaviska mat in i bilden. Det närodlade och ekologiska syns i både köket och inredningen. Färgkartan är hämtad från skog och mark, med kalkvitt och sotsvart som bas. Mönstren bygger på former vi hittar i naturen. Fint glaserad keramik är en viktig detalj, gärna i form av stora fat, rejäla krukor och höga vaser.

Mjukt och nordiskt

I höstens och vinterns allra starkaste trend ser vi 1950-talet i en ny tappning. Möblerna har enkla, runda och ibland lekfulla former. Men materialen är gedigna och lyxiga, som ren ull och naturgarvat läder. Mönster och former doftar retro, men träslagen är ljusare än förr och ibland helt obehandlade.

Pastellerna hör till, men är denna gång modernt mättade och matchas gärna med olika nyanser av grått.

Fyra viktiga material

Marmor

Den vita carraramarmorn är fortsatt populär, men den riktigt trendkänsliga väljer en färg i stället – grön kolmårdsmarmor till exempel

Mässing

Den metalliska trenden håller i sig. Mässingen tar den översta pallplatsen och syns i ljusstakar, bokstöd, handtag, krukor och prydnadsföremål..

Läder

Av hög kvalitet, gärna naturgarvat och med ursprung i Sverige.

Vi ser läder på såväl hela möbler som detaljer i form av spännen och små bruksföremål.

Linne

Vi bäddar sängarna med skrynkligt linne och sover bättre än någonsin. Dessutom väljer vi linneöverdrag till fåtöljen, linnedukar till bordet och linnekuddar i soffan.