Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif GW Persson tar upp skelettmysterium på tv

2002 hittades kvarlevorna efter en kvinna i ett skyttevärn på en liten ö. På tisdagskvällen tas fallet upp i Veckans brott i SVT.

Annons

I förra veckan var Curt Johnsson, kriminalutredare på Norrtäljepolisen, ute på Österskär med ett tv-team. Den lilla ön ligger nära farleden en dryg mil öster om Räfsnäs.

– Jag kunde aldrig tro att jag skulle komma ut på den ön en gång till, säger den nu pensionerade polisen som utredde fallet 2002.

Skelettet hittades i januari 2002. Kalla kriget var över och försvarsmakten började mura igen sina anläggningar i skärgården. När arbetarna öppnade luckan till värnet hittade de delar av ett kvinnoskelett.

Polisen förbryllades av att benen visade spår av att ha legat i vattnet.

– Det fanns tång på dem och de hade skador som är typiska för en kropp som legat och guppat i vågorna. Men värnet ligger ett antal meter från stranden och det är en höjdskillnad på flera meter, säger Curt Johnsson.

Benen hade även skador som tydde på att kvinnan utsatts för våld. Troligen hade hon varit död länge, kanske så länge som tio år. Kvinnan var 40-60 år gammal när hon dog och hon tros ha varit lång, uppåt 180 cm.

Trots att man kunde säkra DNA har hon inte kunnat identifieras. Hon kunde inte matchas mot några försvunna personer i Sverige och inte heller Interpol har nått något resultat.

Kvinnan begravdes i minneslunden på Rådmansö kyrkogård 2003.

Det är inte första gången Leif GW Persson tar upp fallet i tv. Redan 2002 försökte han lösa det i Efterlyst i TV3.

Polisen har teorier om att kroppen fastnat i ett fiskenät eller ankare och att de som fått upp den av någon anledning placerat det i värnet.

Curt Johnsson hoppas att tv-programmet ska kunna ge några svar.

– Det vore intressant att få kontakt med den som stoppat ner skelettet i värnet. Ett eventuellt brott mot griftefriden är preskriberat nu.