Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Legitim kritik är inte smutskastning

Självutnämnda experter tolkar alltifrån abortfrågan till vad spiritistiska medium sysslar med utan att ens kontrollera fakta. Nu senast gäller det coronaepidemin; ett tillstånd så omfattande att hela samhället har förändrats drastiskt inom loppet av några månader.

Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell hyllas av somliga debattörer som hjältar i kampen mot pandemin. Att någon kan ta sig rätten att ifrågasätta denna myndighet eller dess representanter övergår deras förstånd. Dessa debattörer tycks hålla dålig koll på historiken.

I januari uttalade Tegnell att smittan skulle stanna i Kina. Vad ingen visste då var att den redan hade spritt sig över världen. Så kom sportlovet. Folkhälsomyndigheten sa att det var riskfritt att resa utomlands. Strax därefter kom rapporter om att smittan hade nått norra Italien, dit många svenskar just nu hade färdats.

Vad gör FHM då? Jo, de pressar folk som kommer hem ifrån dessa riskområden att gå tillbaka till jobb och skolor om de inte är uppenbart sjuka. Att säga att smittspridning inte var någon risk veckan efter sportlovet är som att säga att det inte finns någon risk för att bränna sig om man lägger handen på en platta. Därefter får vi en okontrollerad smittspridning i Sverige. (Det framkom senare att smittan även kommit in via resenärer som besökt Storbritannien och USA.)

Folkhälsomyndigheten har gett uttryck för att smitta inte sprids under inkubationstid, och ifrågasatte de forskningsrapporter som bekräftade att så var fallet. Desto märkligare framstår deras eget agerande, att under veckan efter sportlovet smittspåra personer som haft kontakt med smittade som först SENARE insjuknade.

Det är nu konstaterat att smittan sprids också av asymtomatiska personer, och även FHM har fått backa på det. Folkhälsomyndigheten uppgav tidigare att det inte fanns några uppgifter om att smittan kan spridas mellan djur och människa – men vid den tiden hade två hundar rapporterats insjuknade i covid-19 i Hongkong varav den ena dött. Senare framkom att både katter samt även andra djur också hade blivit smittade. Smittan lär för övrigt ha kommit från djur från början.

Folkhälsomyndigheten bär inte ensamt ansvaret för dessa fel och brister, Kina mörkade i början av pandemin vad som hade hänt vilket gjorde att den fick tid att spridas och det dröjde innan omvärlden kunde ta in att smittan även fanns på andra håll. Media har dessutom en förkärlek för att vinkla uttalanden. Men att okritiskt lägga sig för myndigheters fötter utan att tänka själv tyder på elitistiskt och fördomsfullt resonerande.

Ett knep som vissa debattörer tar till när de vill behålla tolkningsföreträdet är att attackera sin meningsmotståndares karaktär snarare än att diskutera sakfrågorna och att kalla kritik för ”smutskastning”. Men ser vi till sakfrågan är läget allvarligt.

För många människor verkar corona-viruset inte existera, eftersom de totalt struntar i restriktionerna och inte visar något hänsynstagande till talet om fysisk distansering. Nu ifrågasätter andra länder Sveriges agerande med otillräckliga restriktioner och stänger sina gränser för oss. Det är priset som får betalas för att fortsätta hålla Sverige öppet på gammaldags vis.

Linn Fröbom, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel