Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Legendarisk speedwayledare död

Mr Rospiggarna, Åke ”Lavarn” Andersson, avled i söndags efter en tids sjukdom. – Det känns tungt. Han har varit som en extrapappa åt mig, säger Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg.

Åke ”Lavarn” Andersson, Hallstavik, blev 85 år. I söndags gav kroppen upp efter en tids sjukdom och han avled i sömnen i hemmet i Hallstavik.

Sorgen och saknaden är stor inte bara hos hans familj, utan även i speedwaysverige i allmänhet och i Rospiggarna i synnerhet. Mikael Teurnberg, nuvarande lagledare i Rospiggarna berättar:

– ”Lavarn” var en väldigt snäll man som ville alla väl. Han levde för det här med mc-sport och kallade alla i laget i Rospiggarna för ”mina grabbar”. Han ställde alltid upp och gjorde ett enormt arbete. Klubben hade aldrig varit det den är i dag utan honom. Han var Mr Rospiggarna.

När det gäller speedway och Rospiggarna har ”Lavarn” gjort allt utom att köra själv.

– Han har betytt hur mycket som helst för mig, säger Teurnberg. Han var med mig som manager i flera år och vi har gjort hur många speedwayresor som helst ihop. Han var som en extrapappa för mig under min aktiva karriär.

På 1950-talet körde han motocross och blev i och med det väldigt involverad i MK Orion. Bland annat var han den som låg bakom klubbens VM-tävling i 125 cc-motocross 1984. Hemmaklubbens Jeff Nilsson vann ett av heaten då och det beskrev ”Lavarn” som sitt största idrottsminne.

Jeff Nilsson säger:

– ”Lavarn” var hela tiden som ”en av oss”, en av oss förare. Han var spontan och positiv och kunde ta folk väldigt bra. Det var liksom aldrig något krångel. Han var en otroligt juste person.

”Lavarn” hade många uppdrag i klubben och det fortsatte även när han allt mer involverade sig i speedwayen, där han varit ”allt, från lagledare till ordförande. Amerikanen Greg Hancock, dubbel världsmästare och med 14 säsonger i Rospiggarna, beskriver sin kontakt med ”Lavarn”:

– Först vill jag säga att det är riktigt tråkigt att få beskedet att han gått bort, även fast man vet att den dagen ska komma. Men ”Lavarn” är en av de där människorna som man både vill och tror ska finnas för evigt.

– Han fanns alltid där för en på så många sätt. Eftersom han inte pratade engelska och min svenska var dålig i början hade vi många ”lustiga” samtal. Men på något sätt förstod vi varandra ändå. Han var alltid glad och tog sig alltid tid, hur stressad han än var, till att stanna upp och prata lite och kolla hur läget var. En fantastisk person, helt enkelt.

Lars Björndahl, som var ordförande i Rospiggarna åren 2002 till 2007, minns ”Lavarn” med värme. De byggde under den tiden upp en stark och djup vänskap som fortgick allt jämt.

– Vi blev riktigt nära vänner, säger Björndahl. Inte ofta man så sent i livet får en vän som åldersmässigt skulle kunna vara ens pappa. Åke kunde uppfattas som barsk, granskande och lite misstänksam, men när man lärde känna honom upptäckte man en man med en otroligt underfundig humor och massor av värme. Han var en riktigt glad skit som brydde sig om människor. För min del var han ett enormt stöd när jag som ordförande fick höra av en del att ”den där akademikern från Uppsala ska inte komma hit och tro han kan speedway. Åke blev den jag då verkligen kunde luta mig mot och få stöd från. Jag utnämnde honom till sportchef på livstid, han var en klippa.

Även om Björndahl genom sin vänskap med Åke och hans hustru Marianne visste att slutet närmade sig, att det här var på gång, blev Åkes död ett hårt slag.

– Ja, jag blev jätteledsen när jag fick beskedet. Man kan ju inte ha evigt liv, men ändå. Nu får jag leva på minnena och de är många och fina.

Fick flera utmärkelser

För sina enorma arbetsinsatser och oräkneligt antal ideella timmar nedlagda i MK Orion och Rospiggarna, som ledare, ordförande, lagledare och ”allt i allo” fick Hallstaviksbon Åke ”Lavarn” Andersson utmärkelser som dessa: