Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledningen gör rätt som sätter ner foten

Tiohundrasamarbetet har i mångt och mycket varit en succé. Samordningen mellan landstingets sjukvård och Norrtälje kommuns äldrevård och hemtjänst har inneburit stora fördelar för kommuninnevånarna.

Annons

Det har också sparat skattepengar. Men samarbetet har också haft en hel del problem. Ett har varit organisationen, där samarbetet mellan landstinget och kommunen haft sina brister. Ett annat problem är ekonomin. De pengar som tilldelats från kommun och landsting har inte räckt, utan de har fått skjuta till pengar i efterskott.

Trots detta räcker inte pengarna. Och nu accepterar inte längre vårdbolaget Tiohundra AB de här förhållandena. Därför varslas nu 22 tjänster inom vård- och omsorgsboendena. Fler tjänster kan komma att försvinna, dels på sjukhuset, dels inom Tiohundra AB:s administrativa verksamhet.

Det hade kunnat vara många fler. Enligt Tiohundra AB:s nya vd Peter Graf lovade kommunalrådet Kjell Jansson (M) i går att vårdbolaget skulle få ersättning för löneuppräkningen, vilket man inte fick i den budget som kommunfullmäktige nyligen beslutade om.

Gårdagens varselbesked är mycket negativt för alla dem som förlorar jobben. Det är också negativt för dem som nu får sämre vård, och för deras anhöriga.

På ett sätt är det dock bra att Tiohundras företagsledning sätter ner foten och visar vilka följder de politiska besluten får. Det håller inte att år efter år ha underskott och sedan få tillskott i efterhand. Då är det bättre att anpassa verksamheten så att ekonomin kommer i balans. Då blir det också tydligare vilken vård som de politiskt beslutade anslagen räcker till, och om de måste höjas.

Hittills har det inte fungerat så. Men det går inte att driva ett bolag som en förvaltning. Ett bolag kan inte år efter år drivas med underskott, utan att något måste göras. Det kan dock en förvaltning, och det är uppenbart att många levt kvar i den världen, både i Tiohundra AB och bland de ansvariga politikerna.

Det är också bra att varslet inte blir större, vilket det hade blivit om inte Kjell Jansson i går hade lovat att Tiohundra AB skulle få mer pengar. Frågan är bara: hur kan han göra det? Kommunfullmäktige beslutade den 28 oktober om en budget för kommunen, och om en budget för sjukvårds- och omsorgsnämnden. Budgetförslaget hade utarbetats av kommunstyrelsen, där Kjell Jansson är ordförande.

Nu har Kjell Jansson, efter hotet om storvarsel på Tiohundra AB, i praktiken underkänt sitt eget budgetjobb. Det är bra och prestigelöst, eftersom Tiohundra AB behöver mer pengar och kommunen har råd. Men frågan är varför inte dessa pengar funnits med i budgeten från början?

Förstod verkligen inte kommunledningen vilka effekter det skulle få för Tiohundra AB om bolaget inte fick kompensation för löneökningarna?