Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Ett steg bakåt när det gäller jämställdheten i Norrtäljepolitiken

Annons

Liberalernas gruppledare Karin Karlsbro gjorde sitt sista fullmäktigemöte i måndags. Hon har avsagt sig sitt uppdrag som fullmäktigeledamot, och därigenom också som gruppledare för Liberalerna i Norrtälje.

Det är synd att hon slutar. Karin Karlsbro har varit en profil i Norrtäljes kommunfullmäktige, med många och vältaliga inlägg. Hon har ofta lyft debatten, som till exempel i måndags, då hon engagerat och kunnigt kommenterade sverigedemokraten Mikael Strandmans inlägg när det gäller bostäder till nyanlända. Hennes stora och långa erfarenhet från rikspolitiken har också varit en tillgång för Norrtäljepolitiken.

Karin Karlsbro slutar nu som gruppledare för Liberalerna i Norrtäljes kommunfullmäktige för att satsa på rikspolitiken. När denna mandatperiod började var tre av fyra gruppledare i allianspartierna i Norrtälje kvinnor. Nu har alla ersatts av män.

Nu lämnar hon kommunpolitiken för att satsa på rikspolitiken. Hon står högt på Liberalernas riksdagslista, och även om hon inte står på valbar plats, så lär hon bli ersättare, med goda möjligheter att få en riksdagsplats, till exempel om hennes parti hamnar i regeringen eller om någon högre placerad lämnar sitt uppdrag.

Detta kanske är en ren slump. Men det känns ändå som ett steg bakåt när det gäller jämställdheten i Norrtäljepolitiken.

Det kan kännas lite svårt att förstå varför hon slutar just nu. Det är ju bara två fullmäktigemöten kvar denna mandatperiod, och på grund av valet lär inte några kontroversiella beslut fattas vid dessa möten. Men hon säger att hon vill hjälpa sin efterträdare som gruppledare, Robert Beronius, att bli varm i kläderna. Kanske vill hon också kunna fokusera helt på sin riksdagskampanj.

När Karin Karlsbro nu slutar innebär det att alla de fyra allianspartierna bytt gruppledare denna mandatperiod: Göte Vaara har ersatt Ulla-Britt Pettersson i Kristdemokraterna, Anders Olander har ersatt Berit Jansson i Centerpartiet, Bino Drummond har ersatt Kjell Jansson i Moderaterna och Robert Beronius har alltså ersatt Karin Karlsbro i Liberalerna. När denna mandatperiod började leddes tre av allianspartierna av kvinnor. När nästa mandatperiod tar sin början är alla gruppledare män.

Det är inte det första nederlaget för S-C-MP-styret, men kanske det principiellt viktigaste.

Detta kanske är en ren slump. Men det känns ändå som ett steg bakåt när det gäller jämställdheten i Norrtäljepolitiken.

Karin Karlsbro kunde också notera en stor framgång i sitt sista kommunfullmäktigemöte: hennes och Robert Beronius motion om skolan bifölls av kommunfullmäktige, mot S-C-MP-styrets vilja. Det är inte det första nederlaget för S-C-MP-styret, men kanske det principiellt viktigaste. De tidigare nederlagen har gällt mindre frågor, som vem som skall få hyra p-platser i ett parkeringshus, men den här förlusten gäller ett av kommunens kärnområden: skolan.

Det här tyckte S-C-MP-styret var onödigt.

Det är dock en förlust som S-C-MP-styret kan leva med. Motionen krävde att program skulle tas fram för att skolan kort- och långsiktigt dels skulle stötta de elever som inte får tillräckligt med stöd hemifrån, dels skulle höja pojkars skolresultat. Det här tyckte S-C-MP-styret var onödigt. Det finns ju ett ganska nytt skolutvecklingsprogram, och S-C-MP-styret tyckte inte att det behövdes några fler nya program på skolområdet. Man delade dock helt de mål som finns i Karin Karlsbros och Robert Beronius motion.

För övrigt lär inte arbetet på de nya skolprogrammen påbörjas före valet. Och vem som får makten i Norrtälje kommun efter valet, och därmed skall se till att programmen tas fram, är en helt öppen fråga.

Mer läsning

Annons