Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt talade för en ny folkstorm

I onsdags hölls det sista av Norrtälje kommuns sex informationsmöten om kvaliteten i grundskolan.

Annons

 Dessa möten kan inte ha varit några roliga stunder för de närvarande tjänstemännen på barn- och utbildningsförvaltningen. Kritiken mot förvaltningens förslag till kvalitetsförbättring, inte minst tanken att lägga ner de tio minsta skolorna, har varit massiv på mötena.

Den här kritiken tycks tjänstemännen inte ha väntat sig. ”Jag är förvånad över att budskapet har drunknat i nedläggningar”, som tillförordnade barn- och utbildningschefen Åse Modin uttryckte det i fredagens Norrtelje Tidning.

Det är svårt att förstå denna förvåning. Detta är inte första gången som förslag lagts fram i kommunen om att lägga ner små skolor. Varje gång har dessa förslag lett till massiva protester, och det fanns ingen anledning att tro att det skulle bli annorlunda denna gång.

Att kritiken är så hård beror också på att det underlag som tjänstemännen har presenterat innehåller stora brister. Målet för förvaltningen sägs vara att Norrtälje skall hamna på plats 100 eller bättre i SKL:s skolrankning av Sveriges kommuner. Av underlaget framgår dock inte varför en nedläggning av de minsta skolorna skulle göra att kommunen når detta mål. Har eleverna som går eller har gått i dessa skolor så dåliga resultat att de drar ner resultatet?

Eller handlar det om pengar: att de 33 miljoner som sparas genom att småskolorna läggs ner skall ge en generell kvalitetshöjning? Varför föreslog tjänstemännen i så fall inte bara högre anslag till skolan, och slapp denna folkstorm?

Förhoppningsvis finns inte dessa brister i det slutförslag som barn- och utbildningsförvaltningen nu skall arbeta fram och sedan presentera för politikerna. Där skall man också arbeta in de synpunkter som kommit fram på informationsmötena. Det är dock svårt att tro att dessa möten kommer att påverka slutförslaget speciellt mycket. Förvaltningens tjänstemän tycker uppenbarligen att det är rätt och viktigt att lägga ner de tio minsta skolorna, och den uppfattningen lär knappast informationsmötena ha förändrat.

Däremot har säkerligen kommunens politiker påverkats av dessa möten. De har, om de inte visste det förut, insett vilket massivt motstånd det finns ute i kommunen mot att lägga ner de mindre skolorna.

Trots detta har inget parti hittills tagit avstånd från tjänstemännens nedläggningsförslag. Det är ganska konstigt, inte minst med tanke på att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet tidigare värnat om de små skolorna. Framför allt Centerpartiet har stort stöd på landsbygden och har tidigare räddat mindre skolor som Moderaterna velat lägga ner.

Hittills har dock alla centerpartister varit helt tysta. Frågan är hur länge till de kan vara detta innan röster börjar höjas om att Centerpartiet sviker landsbygden.

Annons