Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Rätt av talmannen att låta riksdagen börja rösta

Annons

Valresultatet gjorde det mycket svårt att bilda regering. Partiernas vallöften om samarbete eller inte samarbete med andra partier gjorde det ännu svårare.

Anmäl text- och faktafel

Talman Andreas Norlén har därför ett svårt lätt jobb. Men han har gjort tappra försök. Först lät han M-ledaren Ulf Kristersson "sondera" om han kunde bilda en regering. Han misslyckades. Därefter gav han S-ledaren Stefan Löfven samma uppdrag. Det gick lika dåligt.

Talman Andreas Norlén föreslår nu att riksdagen skall få rösta om M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister. Det mesta pekar på att riksdagen röstar nej. Ändå är det rätt av talmannen att på detta sätt öka pressen på partierna. Samtalsrundorna ledde ingenstans. Något nytt måste nu till. Foto: Pontus Lundahl, TT.

Talmannen har också fört mängder av samtal med partiledarna, ibland enskilt, ibland i grupp. Resultatet har varit magert. Inga låsningar har släppt.

Att låta någon annan partiledare sondera, till exempel SD-ledaren Jimmie Åkesson, är bara slöseri med tid.

Uppenbarligen räcker det inte med samtal. Och det verkar också meningslöst att låta fler partiledare få sondera. C-ledaren Annie Lööf hade varit ett möjligt och lämpligt nästa steg, men det är Moderaterna och Kristdemokraterna emot är det meningslöst att låta henne försöka. Och att låta någon annan partiledare sondera, till exempel SD-ledaren Jimmie Åkesson, är bara slöseri med tid.

Men Sverige måste ha en regering. Och det är talmannens uppdrag att försöka vaska fram en statsminister.

Det är därför bra att Andreas Norlén nu går vidare från samtal till omröstningar i riksdagen. Han meddelade vid en presskonferens på måndagen att han på måndag nästa vecka kommer att föreslå riksdagen att Ulf Kristersson blir statsminister. Till dess skall Ulf Kristersson bestämma vilka partier som skall ingå i hans regering.

Det kan vara lättare att få väljarnas förståelse för att svika vallöften om alternativet är ett nyval.

Andreas Norlén ökar på detta sätt pressen på partierna. Enligt grundlagen blir det extraval om riksdagen fyra gånger röstar nej till den statsministerkandidat talmannen föreslår. De flesta av partierna vill inte ha ett nyval, inte minst av ekonomiska skäl. Vissa partier, som Miljöpartiet och Liberalerna, riskerar till och med att åka ut ur riksdagen vid ett nyval. Dessutom talar det mesta för att ett nyval inte medför några avgörande förändringar när det gäller regeringsfrågan – Sverigedemokraterna kommer att fortsätta vara vågmästare. Nyvalshotet kan därför få några av partierna kan rucka lite på sina positioner. Det kan vara lättare att få väljarnas förståelse för att svika vallöften om alternativet är ett nyval.

Nu ligger bollen hos Ulf Kristersson. Nu har han en vecka på sig att få fram vilka partier som han vill skall utgöra hans regeringsunderlag.

Det mesta pekar därför på att riksdagen nästa vecka kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.

Det mest rimliga är alla fyra allianspartierna. Det skulle innebära att Centerpartiet och Liberalerna får rucka på sitt vallöfte om att inte sätta sig i en regering som är beroende av aktivt stöd av Sverigedemokraterna. I dagsläget är det dock rimligt att de båda partierna släpper detta krav.

Frågan är dock om det spelar någon roll. SD-ledaren Jimmie Åkesson har sagt att hans parti röstar nej till alla regeringar som inte ger hans parti något inflytande. Ett sådant inflytande har Ulf Kristersson sagt helt nej till.

Det mesta pekar därför på att riksdagen nästa vecka kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister. Trots detta är det rätt av Andreas Norlén att avsluta samtalsrundorna och i stället låta riksdagen rösta. I dagsläget är det bara risken för nyval som kan pressa fram en ny regering.

Mer läsning

Annons