Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Gudrun Schymans avgång blir sista spiken i FI-kistan

Annons

Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet var alla stora förlorare i årets val. Men den allra största förloraren rent matematiskt var Feministiskt initiativ. Partiet tappade 85 procent av sina röster jämfört med valet 2014.

Anmäl text- och faktafel

I det valet fick Feministiskt initiativ 3,12 procent av rösterna och många trodde då att partiet hade god chans att nå över fyra procent i årets val, och därmed komma in i riksdagen. Partiets opinionssiffror har dock legat runt två procent under hela mandatperioden. Inte ens #metoo-kampanjen och dess fokus på sexuella trakasserier och jämställdhet har medfört ett lyft.

Foto: Pär Fredin, TT.

Detta tycks ha fått många tidigare FI-väljare att inse att partiets chans att komma in i riksdagen var minimal. För att då inte kasta bort sin röst valde de att i stället rösta på andra partier, antagligen främst Vänsterpartiet. Feministiskt initiativ fick bara därför 0,46 procent av rösterna i årets val. Den låga siffran måste ha kommit som en chock för de aktiva i partiet, och innebär att partiet är tillbaka på den nivå det hade i valet 2010, då partiet fick 0,40 procent.

För de allra flesta är därför Feministiskt initiativ identiskt med Gudrun Schyman.

I måndags kom nästa chock: partiledaren Gudrun Schyman väljer att avgå. Bland allmänheten är hon partiets enda kända namn, och många gillar och respekterar henne som person, även bland de som inte delar hennes politiska åsikter. För de allra flesta är därför Feministiskt initiativ identiskt med Gudrun Schyman.

Mediernas fokus också varit riktat mot Gudrun Schyman, vilket har gjort att alla andra i partiet hamnat i hennes skugga. Hennes avgång innebär dock inte att mediernas fokus nu kommer att riktas mot den som efterträder henne, eller mot partiets andra partiledare, som i dag heter Gita Nabavi. Mer troligt är att partiet blir helt ointressant.

Det är därför inte så konstigt att väljarna sviker partiet – det behövs helt enkelt inte.

Feministiskt initiativ har fått flera andra partier att fokusera mer på jämställdhet. I övrigt har partiets påverkan på svensk politik varit minimal, eftersom partiets förslag har framstått som helt orealistiska. Man har velat genomföra många dyra reformer, till exempel sex timmars arbetsdag, men inte brytt sig om hur de skall finansieras, och man har velat möta det ökade militära hotet från Ryssland med svensk nedrustning.

I de flesta frågor driver Feministiskt initiativ i princip samma vänsterpopulistiska politik som Vänsterpartiet. Det är därför inte så konstigt att väljarna sviker partiet – det behövs helt enkelt inte.

En bra värdemätare på Feministiskt initiativs möjlighet att överleva blir EU-parlamentsvalet i maj nästa år. Förra EU-valet, 2014, blev en stor framgång för partiet, som fick 5,5 procent av rösterna och ett mandat i EU-parlamentet.

I stället blir Feministiskt initiativ ännu ett av de partier som kommer in i EU-parlamentet vid ett EU-val och åker ut vid nästa.

Det är Soraya Post som är partiets EU-parlamentariker, och hon har inte gjort bort sig på något sätt. Hon är dock ingen känd profil som kan dra röster på egen hand. Ingenting pekar därför på att Feministiskt initiativ skulle lyckas bättre i EU-valet än i riksdagsvalet.

I stället blir Feministiskt initiativ ännu ett av de partier som kommer in i EU-parlamentet vid ett EU-val och åker ut vid nästa. Så gjorde Junilistan, som satt i EU-parlamentet 2004-2009 och Piratpartiet, som satt i EU-parlamentet 2009-2014.

Mer läsning

Annons