Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Farliga brottslingar får inte släppas ut i förtid

Annons

En svensk medborgare, Makaveli Lindén, sitter just nu gripen i Frankrike, misstänkt för ett knivmord i Oslo. Enligt norska medier har han erkänt mordet.

Anmäl text- och faktafel

Makaveli Lindén var villkorligt frigiven från ett svenskt fängelse. Han var dömd till ett och halvt års fängelse för rån under knivhot. Han hade inte avtjänat hela sitt straff, utan hade släppts efter ett år, efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Det är orimligt att brottslingar som Kriminalvården anser vara farliga, trots många år av fängelsevård, släpps ut i förtid. Det är ett hån mot dem som utsatts, till exempel för våldtäkt. Den automatiska frigivningen efter två tredjedelar av strafftiden måste avskaffas. Foto: Anders Sjöberg.

Makaveli Lindén var ingen mönsterfånge, tvärtom. Han hade misskött sig rejält under sin tid i fängelset, bland annat hotat personal och flera gånger fått sitta i isoleringscell och varnats.

Den här automatiska frigivningen får gång på gång negativa konsekvenser, inte minst för brottsoffren.

Trots det släpptes han fri. Det är nämligen praxis inom kriminalvården. Det krävs "synnerliga skäl" för att inte bli frisläppt efter två tredjedelar av tiden. Uppenbarligen är inte hot mot personal ett "synnerligt skäl". Men om Makaveli Lindén hade fått sitta hela sitt straff hade sannolikt en ung man i Oslo fortfarande varit vid liv.

Den här automatiska frigivningen får gång på gång negativa konsekvenser, inte minst för brottsoffren. Deras tid av säkerhet blir mycket kortare.

Han nekades permission utan vakter i maj 2015, eftersom kriminalvården ansåg honom för farlig. Men två månader senare var han fri på grund av två tredjedelsregeln.

Frigivningen gäller nämligen även om den dömde fortfarande anses som farlig. "Hagamannen", Niklas Lindgren, dömdes 2006 till 14 års fängelse för bland annat grova våldtäkter. Han nekades permission utan vakter i maj 2015, eftersom kriminalvården ansåg honom för farlig. Men två månader senare var han fri på grund av två tredjedelsregeln. Ett annat exempel är "Örebromannen", Niklas Eliasson, som 2011 dömdes till tolv års fängelse, efter att under fem års tid satt Örebro i skräck och överfallit 14 kvinnor. Kriminalvården bedömde att det var en "hög" risk att han återföll i sexuellt våld. Trots det släpptes han på fri fot nu i mitten av oktober efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Det är därför bra att flera politiska partier har börjat reagera på den här automatiken. Alla allianspartier och Sverigedemokraterna vill att den automatiska frigivningen skall avskaffas. De som har misskött sig skall sitta hela sitt straff. Även Miljöpartiet och Socialdemokraterna kan tänka sig förändringar. Vänsterpartiet vill dock ha kvar tvåtredjedelsfrigivningen.

Men denna morot får inte bli automatisk, som den är i dag. Då finns det ju ingen anledning att sköta sig.

Det är riksdagen som har beslutat om hur långt ett fängelsestraff skall vara. Längden är bestämd utifrån dels hur allvarligt samhället tycker att brottet är, dels hur viktigt det är för samhället att skydda sig från människor som vill skada andra. Då är det helt ologiskt att riksdagen samtidigt beslutar om en regel som innebär att de dömda automatiskt bara skall sitta två tredjedelar av tiden.

Samtidigt är det viktigt att möjligheten till villkorlig frigivning finns kvar. Det är en bra morot för dem som dömts till fängelse att sköta sig och till exempel inte hota vakter eller medfångar. Men denna morot får inte bli automatisk, som den är i dag. Då finns det ju ingen anledning att sköta sig. Man blir ju ändå frigiven i förtid.

Och de tunga brottslingar som Kriminalvården anser vara farliga, trots många år av fängelsevård, skall absolut inte släppas ut i förtid. Det är ett hån mot dem som utsatts, till exempel för våldtäkt, att förövarna inte behöver avtjäna hela sitt straff trots att de fortfarande anses som farliga.

Mer läsning

Annons