Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läxhjälpsföretag startar i Roslagen

Peter Karlsson sökte läxhjälp till sina barn. Han insåg då att inget företag motsvarade hans behov. Så han startade eget i branschen.

Annons

Studeramera har precis dragit i gång sin verksamhet och grundaren Peter Karlsson har stora förhoppningar på företaget.

– Om inte behovet fanns hade vi inte startat företaget, säger han.

Idén fick han när han själv sökte hjälp till sina barn.

– Det är svårt för oss i kranskommunerna då de långa resorna gör det väldigt dyrt att anlita något av företagen i Stockholm.

I ett försök att hitta någon i närheten som kunde hjälpa till satte han in en annons i Norrtelje Tidning. Första tanken var att få tag i någon pensionär som hade tid att hjälpa barnen. I stället fick han svar av 21-åriga juridikstudenten Madelene Ekestolpe från Norrtälje som nu är ansluten till Studeramera.

Hon har tidigare arbetat på läxhjälpsföretag i Stockholm och tror det kommer fungera lika bra i Norrtälje.

– Det finns många här som behöver hjälp och det kan vi erbjuda nu, säger hon.

Studeramera kommer i huvudsak att rikta in sig på att rekrytera studenter, men alla som är intresserade är välkomna att söka.

– Det finns nog många studenter som kan tänka sig det här som ett bra extrajobb, du kan ju själv välja hur många timmar du vill arbeta, säger Madelene Ekestolpe.

Kritiken mot läxhjälp är att den i första hand nyttjas av barn som har rika föräldrar.

För att ge fler möjligheten att anlita hjälp av företaget har de via ett samarbete med Roslagens Sparbank bland annat utarbetat ett räntefritt avbetalningssystem.

Grundkostnaden för ett tillfälle i veckan under ett läsårkommer att bli 1 400 kronor i månaden om man tar det på avbetalning på 12 månader. Varje läxhjälpstillfälle är två timmar.

– Vårt mål är att kunna hjälpa alla och tycker man 1 400 kronor är för dyrt kan man gå samman med till exempel en granne så två elever får undervisning vid samma tillfälle. Då är man nere på 700 kronor i månaden, säger Peter Karlsson som också poängterar att företagets ambition är att skräddarsy hjälpen till kunderna efter de behov som finns.

Bland annat ska de kunna anlitas om kunden behöver hjälp med att plugga till ett prov.

Företaget kommer också söka stipendier hos olika institut för att kunna pressa priserna ytterligare och erbjuda hjälp till ännu fler.

Just nu är Studeramera inne i en intensiv rekryteringsfas.

– Vi ser bara positiva saker med det här projektet. Barnen får läxhjälp, ungdomar får jobb och i förlängningen kan vi också bidra med att höja studieresultaten i kommunen, säger Peter Karlsson.

Läxhjälpsföretagsbranschen växer så det knakar och är på god väg att bli en jätteindustri. En av de främsta anledningarna till expansionen är att det går att använda rut-avdrag för tjänsten. Men alla är inte positiva till denna utveckling.

Bland andra har Skolverket tagit ställning mot rut-avdrag för läxhjälp då verket menar att avdraget gynnar elever med rika föräldrar och ökar skillnaderna mellarn eleverna.

Även lärarfacken har varit kritiska och anser att de pengar som ges i skattesubventioner i stället borde satsas i skolan.

Lärarförbundet i Norrtälje har ännu inte tagit ställning i frågan då läxhjälpsföretag inte funnits här i någon större utsträckning.