Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lätt att förstå besvikelsen inom Centern

För ett halvår sedan var Håkan Stolt och Robert Johansson ordförande respektive vice kretsordförande i Centerpartiet i Norrtälje kommun. Det betyder att de var partiledare respektive vice partiledare för partiet i kommunen.

Annons

Nu har båda lämnat Centerpartiet. De tycker inte att partiets interna demokrati fungerar, och att det är fel att Centern gått med på att sänka kommunalskatten för nästa år. Dessutom tycker de, liksom Christer Johansson, som nu också lämnat Centerpartiet, att Centerpartiet har varit för undfallande gentemot Moderaterna, och inte profilerat sig tillräckligt.

Det är lätt att hålla med om att Centerpartiet inte har tillräckligt tydlig profil i dag i Norrtälje. Centerpartiet har tappat väljare i många kommunalval i rad i Norrtälje, samtidigt som Moderaterna har växt. Till en del kan detta bero på rikstrenden, men det beror säkerligen också på att centerpartisterna i Norrtälje kommun inte har lyckats visa varför en röst på dem är bättre än en röst på Moderaterna. Partiets gruppledare, Berit Jansson, har inte heller lyckats framstå som ett trovärdigt och starkt alternativ till Kjell Jansson, Moderaternas kommunalråd.

Den tydligaste profilfrågan för Centerpartiet det senaste året har varit skolan, där partiet lyckades stoppa nedläggningen av små skolor genom att tillsammans med Folkpartiet göra upp med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet och därmed köra över Moderaterna. Moderaterna har dock på ett skickligt sätt sett till att fempartiuppgörelsen om skolan blivit sidsteppad, samtidigt som Centerpartiet låtit initiativet glida sig ur händerna. I dag är det svårt att se vad som till sist blir det konkreta resultatet av denna uppgörelse.

Det är därför inte svårt att förstå att många centerpartister är besvikna och att de är missnöjda med hur Berit Jansson agerar gentemot Moderaterna. Å andra sidan har Berit Jansson fått stöd i de medlemsmöten partiet hållit, och hon kom tvåa i partiets medlemsomröstning i nomineringen inför nästa års kommunalval. Hon kom inte etta, så att ett visst missnöje finns är tydligt, men hon har ändå ett mycket stort stöd.

Det är därför svårt att hävda, som Håkan Stolt och Robert Johansson gör, att det saknas intern demokrati i partiet. Båda har dessutom haft sådana positioner inom partiet att de kunnat se till att det verkligen är medlemmarnas vilja som styr partiet, och inte ”en liten klick”, som de påstår. Men de har tydligen inte känt att detta varit möjligt, och väljer nu att lämna partiet.

Det här är ett givetvis ett avbräck för partiet, inte minst eftersom det inte är så lång tid kvar till nästa val. Än värre kan det bli om avhopparna startar ett nytt parti, som de antyder att de planerar att göra. Om nu inte avhoppen gör att Centerpartiet i Norrtälje kommun tar sig i kragen och hittar ett sätt att skärpa sin profil gentemot Moderaterna.