Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt svenska folket rösta om EU-medlemskap

Landsbygdspartiet oberoende (LPo) kräver att Sverige följer Storbritanniens exempel och låter svenska folket rösta om EU-medlemskapet.

Annons

Det är med förvåning man tar del av ledarna för de övriga medlemsländernas reaktion på britternas beslut att lämna EU. Inte ett spår av eftertanke och självrannsakan. Inga analyser av varför extremnationalistiska partier och odemokratiska organisationer växer i medlemsländerna eller varför medborgarnas intresse för politik minskar. Att EU-projektet är på väg att falla samman på grund av avsaknad av folklig förankring, den tanken finns inte i EU-trojkans sinnesvärld.

Enligt Jan Björklund (L) är lösningen på Europas problem ”mer makt till EU”. Ingen tycks inse att demokratin är i fara med medborgarnas minskande intresse för partipolitiska frågor, beroende på känslan av att inte kunna påverka då besluten tas så långt bort.

Vad blev det av ja-sidans vision om att vi solidariskt och gemensamt skulle lösa Europas problem? Hur det är med den solidariteten har väl visat sig inte minst i flyktingfrågan. Om man inför röstningen om

EU-medlemskapet påstått att det i framtiden skulle komma tusentals tiggare från ett annat medlemsland hade man nog inte betraktats som seriös.

Ett starkt argument för att lämna EU är dess byråkratiska jordbrukspolitik som bara är till nytta och glädje för byråkrater. LRF, som var aktivt på ja-sidan, förkunnade för sina medlemmar att svenska livsmedel skulle med sitt goda ryckte erövra Europamarknaden. Så blev det inte, den svenska självförsörjningsgraden har halverats sedan EU-inträdet. Svensk mjölkproduktion på väg att slås ut och vi är inte bemyndigade att ta beslut på nationell nivå för att rädda den.

Landsbygdspartiets viktigaste mål är att stärka demokratin samt vända den negativa trenden för självförsörjningen och landsbygden.

Som alternativ till EU-medlemskapet vill Landsbygdspartiet oberoende stärka det nordiska samarbetet. Inledningsvis i form av ett statsförbund som innebär ett samarbete mellan fria och suveräna stater inom de områden man kommer överens om, sedan får framtiden utvisa om det utvecklas till en förbundsstat eller union. Utöver att lämna EU krävs det att se till att vi får politiker i Sveriges riksdag som inte styrs av ett storstadsfokus utan ser till hela landets bästa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel