Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Snäckan få fortsätta sitt viktiga arbete

Med sorg i hjärtat läser vi att konflikten mellan kvinnojouren Snäckan och kommunen ännu inte är löst. Snäckan har funnits i över trettio år i Norrtälje och hjälpt våldsutsatta kvinnor. Det här är en ideell förening som med ett bidrag på 250 000 kr från kommunen har varit Norrtäljes kvinnojour.

Konflikten gäller kommunens utökade redovisningskrav, från redovisning två gånger per år till fyra gånger per år och formuleringen att ”våldsutsatta” ska få hjälp från snäckan. Den här skrivningen innebär att även män kan få hjälp. Ordförande i föreningen Marita Stahl-Hjalmarsson skriver ” Vi är en ideell, kvinnoseparatistisk organisation.” Texten i avtalsförslaget lyder ” Kvinnojouren Snäckan ska erbjuda våldsutsatta och deras barns stöd och hjälp genom bland annat individuella- och stödgruppssamtal”.

I den här skrivningen kan även män inkluderas men det står tydligt i Roks (Riksorganisation för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) reglemente att kvinnojourer bara tar emot våldsutsatta kvinnor och deras barn. Våldsutsatta män behöver också stöd men det är en annan fråga. Roks ordförande, Jenny Westerstrand säger att Norrtälje kommuns arbete med mäns våld mot kvinnor placerar dem bland de sämre som Roks har kontakt med.

Enligt NT så bidrar Norrtälje kommun med 3,90 kronor per invånare och år, jämfört med Nyköping (som liknar Norrtälje) som bidrar med 25,20 kronor per invånare och år. Kommunen vill också att Snäckan ska redovisa olika typer av statistik för våldsutsatta kvinnor. Vi trodde att det var en uppgift för kommunen. Så vad handlar det här om egentligen? Är det en prestigefråga för kommunen? Snäckan har funnits i 36 år och för ett mindre bidrag har verksamheten arbetat med att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Låt oss lita på deras kompetens och låt de få fortsätta sitt viktiga arbete utan pekpinnar från kommunen.

Britt-Mari Bardon, gruppledare Vänsterpartiet Norrtälje

Ola Nordstrand, gruppledare Vänsterpartiet Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel