Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss rädda vården och omsorgen i Norrtälje

Vården och omsorgen i Norrtälje kommun befinner sig i kris. För att undvika ännu fler drastiska nedskärningar så krävs handlingskraft. Därför är vi socialdemokrater villiga att sätta oss ned med det moderatledda styret för att hitta en lösning.

Under hösten 2019 har vi kunnat följa rapporterna om krisen i vård och omsorg, som även fortsatt står inför en mycket allvarlig ekonomisk situation. Underskottet för det gemensamt ägda vårdbolaget Tiohundra AB väntas öka ytterligare 2020. Man har redan infört anställningsstopp, gjort nedskärningar på flera fronter, sagt upp det lokala kollektivavtalet för personliga assistenter , varslat personal och ökat arbetsbelastningen för välfärdens viktiga medarbetare. Detta får givetvis konsekvenser och riskerar den situation vi haft i Norrtälje med en god och omtyckt vård och omsorg till en relativt låg kostnad.

Det var därför Socialdemokraternas budget innehöll 20 miljoner mer till äldreomsorgen, vilket tillsammans med räddningspaketet för länets akutsjukvård skulle kunna stoppa nedskärningar och varsel. Med besked om nya välfärdsmiljoner ges nu det moderatledda styret en möjlighet att tänka om och prioritera välfärden.

Om Tiohundra AB ska kunna fortsätta driva en uppskattad vård och omsorg i Norrtälje utan att göra ännu fler drastiska nedskärningar, så krävs handlingskraft. Vården och omsorgen behöver resurstillskott, en långsiktigt tryggad finansiering och effektiv styrning. Annars riskerar förslag om stängning av äldreboenden, vårdcentraler, och avdelningar på Norrtälje sjukhus att bli verklighet.

Det krävs därför att politiken lyssnar på personalen, lägger prestigen åt sidan och anstränger sig för att söka breda, långsiktiga lösningar – för i grund och botten kan vi säkert alla enas om att Norrtälje kommuns invånare förtjänar den bästa möjliga vården och omsorgen.

Vissa samhällsfunktioner ska bara fungera. Vården ska vara tillgänglig när du blir sjuk, och omsorgen ska finnas där för dig när du blir gammal. Den tryggheten ska alla kunna känna. Då behöver vården och omsorgen fler anställda, inte färre. Därför är vi socialdemokrater villiga att sätta oss ned med det moderatledda styret i både Norrtälje kommun och Region Stockholm för att hitta en lösning. Det är vad Norrtäljeborna förtjänar - och vad de förväntar sig av oss.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel