Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt oss agera i tid mot brottsligheten

Det började med att tre pojkar rånades vid Rodengymnasiet i höstas, fortsatte med att en ensam man blev nedslagen och rånad i Vigelsjö i december och så har det fortsatt med olika sorts brottslighet. Polisen gick nyligen ut med informationen att det pågår en ”mindre inbrottsvåg” i kommunen, och för en tid sedan utsattes en restaurang i Rimbo för inbrott och flera näringsidkare har drabbats.

I januari var det dråpförsök via knivöverfall på en ordningsvakt vid Norrtälje sjukhus och det är fortsatt bråk vid Norrtälje busstation där även knarklangning sker. I onsdags greps en man med vapen i ett bostadsområde och dessutom har vi nu haft en sprängning på Campus. En sprängning i Norrtälje alltså.

Sverigedemokraterna är inte ute efter att svartmåla vår kommun. Vi hoppas att det går att hålla fokus på problemen, och inte vifta bort dem för att det är just vi, Sverigedemokraterna som lyfter detta. Vi är dock inte, och kommer heller aldrig att vara, partiet som skönmålar verkligheten. När lokala politiker på sociala medier antyder att det är en sägen att brottsligheten ökar samtidigt som kommuninvånare initierar möten med politiker för att få klarhet i den allt otryggare situationen i Norrtälje, då blir vi oroliga. Vi blir mycket oroliga för att problemen de allra flesta ser ute i samhället inte tas på tillräckligt stort allvar.

Ska kommunen behöva hamna i samma läge som övriga Stockholms län, där rån mot barn har ökat med 100 procent på fyra år? Våld med förnedringsinslag som våld mot huvudet, sparkar, slag, pistolhot, hugg med kniv har blivit vardagsmat. För att inte tala om skjutningar och sprängningar.

Se med förskräckelse på Uppsalas utveckling, universitetsstaden som numera benämns som ”nya Malmö” på grund av den horribla brottsutvecklingen och dit Operation Rimfrost troligen kommer att behöva flytta så småningom. Är det där vi ska hamna innan samtliga politiker inser allvaret med den växande otryggheten? Eller den ”upplevda” otryggheten som somliga politiker ibland uttrycker sig.

Vår kommun har dock något som inte alla kommuner har, nämligen möjligheten att stävja ökad brottslighet och otrygghet i tid. Trygg i Norrtälje kommun (Tink) är en organisation med drivna företrädare. Utan deras närvaro skulle troligen otryggheten vara än mer utbredd än vad den är i dag.

Tink jobbar mycket med förebyggande insatser, vilket behövs. Men har Tink tillräckligt med resurser? Har Tinks personal möjlighet att vara ute på fältet under de tider då det är som allra stökigast, alltså kvällar och helger?

Kommunen har även, vad vi erfar, en duglig poliskår i Norrtälje, men likt situationen i hela landet så är polisen här ofta underbemannad. Vi ställer oss också frågande till varför inte kommunen får tillstånd för (tillräckligt stort) utökat ”paragraf 3-platser” (§3 LOV), det vill säga att patrullerande ordningsvakter får ett större område att röra sig och rätt att ingripa på, och varför det dröjer med kameraövervakningen på offentlig plats?

Vi är en relativt liten kommun och det är många frivilliga hjältar, exempelvis ”föräldrar på stan”, som gör vad de kan och faktiskt gör en skillnad för att öka tryggheten. Det är välkomna extra tillskott, men det är inte enda lösningen på samhällsutvecklingen kring ökad otrygghet, tyvärr.

Med största sannolikhet kommer det att inrättas ett trygghet- och säkerhetsråd under kommunstyrelsen vid nästa kommunfullmäktige, vilket Sverigedemokraterna starkt välkomnar. Rådet skall dock behandla en mängd olika områden och vi anser att problemen vi just har beskrivit behöver vara av absolut största prioritet.

Vi uppmanar därför samtliga partier i kommunfullmäktige att lägga ner prestigen, och sträcker härmed ut en hand för att vi tillsammans skall sitta ned och diskutera lösningar och åtgärder för hur vi skall komma till bukt med den oönskade utvecklingen. Vi har tragiskt facit från andra kommuner som låtit saken bero alltför länge – så låt oss agera i tid.

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

Dennis Ekström (SD), ordförande SD Norrtelje

Jacob Heitmann (SD), ledamot utbildningsnämnden

Britt-Mari Canhasi (SD), ledamot kommunfullmäktige och regionpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel