Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Norrtäljes Pompeji leva

Det är med mycket undran och hopplöshet jag som lärare, pappa och kommuninvånare följer utvecklingen för Pythagoras industrimuseum i Norrtälje. När nu beskedet om avveckling når mig vill jag inte tro att det är sant! En del vill ju påstå annat såklart, men det står klart att pengarna inte räcker.

Anmäl text- och faktafel

Jag liksom många kommuninvånare, men även långväga besökare, har länge låtit oss förföras av denna unika plats. Detta kan många vittna om.

I det här inlägget i debatten vill jag dock lyfta fram mitt professionella perspektiv som lärare på en utav kommunens grundskolor. Som lärare i bland annat historia arbetar jag varje dag för att levandegöra de historiska processer som har skapat det samhälle vi idag fortsätter att vara en del av, forma och utveckla.

En del i detta viktiga arbete har varit att besöka Pythagoras. Jag har bland annat varit där läsåret 2018/19 med sex stycken högstadieklasser. Det är ett så unikt museum där eleverna möts av professionella guider, av ovanligt hög nivå, men framförallt sin egen historia med alla sinnen!

Inte bara syn och hörsel utan också få dofta på historien, känna på historien och bli en del av historien, allt detta i Norrtälje. Jag behöver antagligen inte nämna att denna plats är så unik så att den har fått stå som mall för fabriksdelen på friluftsmuseet Skansen i Stockholm.

Vid mitt senaste besök ställde en elev en fråga som återigen fick mig att förstå varför jag är lärare ”Fredrik, skulle vi kunna säga att Pythagoras är Norrtäljes Pompeji…?”

Ja ni förstår själva känslan hos mig som lärare men också hos eleven som verkligen levandegjorde och satte sin egen bildning i perspektiv. Raden av elevexempel skulle kunna göras lång men ovanstående citat sammanfattar allt.

I en tid av allt snabbare digitalisering ser och hör jag i klassrummet varje dag hur elever behöver få uppleva och få världen konkretiserad bland annat på Pythagoras.

Jag vädjar därför till Norrtäljes politiker, förhindra inte kommunens unga att få uppleva denna unika plats.

Bevara inte bara Pythagoras. Låt det leva!

Fredrik Jakobsson, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel