Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt landsbygden bli tillväxtmotorn

Historien visar att utveckling och förnyelse växer nerifrån. Kreativa människor, som ges utrymme och förtroende, skapar och utvecklar. När regelsystemet är för starkt och byråkratin för krånglig och formell hindras de som har idéer, vilja och kraft att göra något. De har då att välja mellan att lägga ned eller flytta till annan ort.

Annons

Cirka 40 procent bor utanför Norrtälje stad och de större tätorterna vi har i kommunen. Därför är vi av den bestämda uppfattningen att den naturliga utvecklingsmotorn är landsbygden. En positiv tillväxt och utveckling av landsbygden i samverkan med stad och tätorter skapar förutsättningar för en långsiktigt hållbar framtid.

Landsbygden i Norrtälje kommun erbjuder god livsmiljö, attraktivt boende och möjligheter till goda fritids-, kultur- och naturupplevelser. Där finns stora möjligheter för till exempel turistiska och kulturella entreprenörer och andra kreativa näringar att etablera sig, utvecklas och växa. Landsbygden har miljöer som främjar livskvalitet och hälsa.

När kommunalrådet Kjell Jansson vid möte i Edsbro hävdar att Norrtälje stad är Norrtälje kommuns tillväxtmotor är han inte påläst eller informerad om vad forskning och erfarenhet säger om tillväxt.

Den centralistiska inställning Kjell Jansson har förklarar varför kommunledningen glömt de centrum som varit Norrtälje kommuns tillväxtmotorer. Livskraftiga centrum har övergetts.

Det räcker inte med ord om alla kommundelars betydelse. Det krävs ett nytt tänkesätt.

För tillväxt i hela kommunen krävs att landsbygden och jordbruksföretagen är med. Insikten att Hallstavik, Rimbo, Älmsta, Herräng och Bergshamra kan växa genom fler företag och därigenom utvecklas som tillväxtmotorer måste en kommunledning förstå och handla därefter. Då gäller inte ett vi och dem utan ett vi.

På grund av kommunledningens egenhändigt förfärdigade tillväxtmodell har Roslagens Oberoende Parti (Roop) bildats. Det är en överlevnadsstrategi som nu växer fram. För Hallstavik finns en väl genomtänkt modell med fyra ”ben”: näringsliv, vård och omsorg, skola och kommunikationer. Det är inte önsketänkande utan en färdig modell för utveckling.

Tillsammans kommer detta att ge Hallstavik och andra centrum en blomstrande framtid. Samma typ av modell finns nämligen för Rimbo, Älmsta med flera platser, modeller som visar hur ord blir handling.

Det innebär inte att Norrtälje stad förminskas. Staden blir en del i en attraktiv kommun där alla finns med och har rika möjligheter med viktiga centrum.

Roslagens Oberoende Parti (ROOP) kräver

• att Norrtälje kommun satsar brett och målmedvetet på att skapa förutsättningar för service och nyföretagande i hela kommunen.

• att ropet på förändring blir verklighet genom praktis k handling. Den 14 september avgörs det hur vår kommun ska utvecklas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel