Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt inte ytterkanterna göra Sverige hårdare

Det är mycket negativt att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna nu växer i medlemsantal. Det skapar ett hårdare samhällsklimat som ökar konflikterna och misstron. För alla som vill motverka denna utveckling bör därför agera, till exempel genom att gå med i ett av de andra politiska partierna.

Annons

Två politiska partier har ökat sina medlemsantal rejält i Norrtälje kommun de senaste fyra åren: Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Vänsterpartiets medlemsantal har fördubblats medan Sverigedemokraternas medlemsantal har tiodubblats.

Det här kan sägas spegla den utveckling som pågått i svensk politik de senaste åren: att ytterkanterna har stärkts. Det är mycket oroande.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kan uppfattas som varandras motsatser på det ideologiska planet, och partierna bekämpar också varandra. Men partierna har också mycket gemensamt.

Båda partierna skyller till exempel orättvisorna och felen i samhället på en speciell grupp. För Vänsterpartiet är det "de rika" som roffar åt sig pengar som de inte har rätt till. För Sverigedemokraterna är det invandrarna som är roten till problemen.

En annan likhet mellan de båda partierna är deras bristande ekonomiska realism. Vänsterpartiets grund är socialismen, vars ekonomiska politik har prövats på olika platser, och alltid misslyckats. I dag bygger Vänsterpartiet i stället sin ekonomiska politik på populism, där man ger ökade bidrag åt alla utan att bry sig om hur detta skall gå ihop. Förslaget om sextimmars arbetsdag är ett tydligt exempel på detta.

Sverigedemokraternas ekonomiska politik är inte lika ideologisk grundad, men lika populistisk. Sverigedemokraterna grundar sin ekonomiska politik på massiva besparingar på invandringen. Att detta inte fungerar i praktiken verkar man inte bry sig om.

Den här ekonomiska populismen är ett stort problem. Värre är dock att partierna skyller problemen på en speciell grupp. Det skapar stora motsättningar i samhället, inte minst eftersom man ofta utnyttjar människors bitterhet. Det skapar ett hårdare och kallare samhällsklimat. Till detta bidrar starkt den misstro mot "etablissemanget" som finns i båda partierna. Denna misstro är i dag starkast i Sverigedemokraterna, och utgör en viktig grund i partiets budskap.

Det här innebär att Sverigedemokraterna i dag är ett värre hot mot en fredlig samhällsutveckling än Vänsterpartiet. Detta gäller också på andra områden. "De rika", oavsett hur de definieras, är en stark grupp socialt och ekonomiskt. Det gäller inte för invandrarna, som ofta har en svag socioekonomisk ställning, och därför har därför svårast att värja sig mot den mytbildning som Sverigedemokraterna sprider.

Det är därför mycket negativt för det svenska samhället att dessa båda partier nu växer. Det skapar ett hårdare samhällsklimat som ökar konflikterna och misstron.

För alla som vill motverka denna utveckling gäller det därför för att agera, till exempel genom att gå med i ett av de andra politiska partierna. De andra partierna kan verka gråa och tråkiga jämfört med partier med tydliga budskap om vilka som bär skulden till problemen i samhället. Men de allra flesta vill säkerligen leva i ett samhälle som är fredligt i stället för att samhälle fullt av motsättningar. Då gäller det att stödja de partier som bygger på att medborgarna samarbetar, i stället för de partier som bygger på motsättningar och misstro.