Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Fornminnesföreningen driva Roslagsmuseet

Norrtelje Tidning har haft en hel del inlägg med anledning av att kultur- och fritidsnämnden ”inte har råd” att ge bidrag för att Pythagoras skall kunna fortsätta hålla öppet.

Anmäl text- och faktafel

Det kan vara läge att lyfta blicken lite och se på vår grannkommun Mariehamn. Då ser man:

• Norrtälje har 60 000 invånare varav 20 000 i Norrtälje stad.

• Åland har 30 000 invånare varav 12 000 i Mariehamns lilla stad.

• Roslagsmuseet och Ålands kulturhistoriska museum stängde ungefär samtidigt för renovering.

• Ålands kulturhistoriska museum nyöppnade 2016 med en stor basutställning medan Roslagsmuseet ligger i förråd med 30 000 föremål. En ”rensning” i samlingarna kan vara på gång.

• I Mariehamn finns den stora segelbarken Pommern med ny utställning i år.

• I Mariehamn finns även ett ambitiöst sjöfartsmuseum med en gourmetkrog.

• I Norrtälje, närmare bestämt i Älmsta, finns ett ambitiöst, men litet, föreningsdrivet sjöfartsmuseum med en liten ångslup.

Om man ser lite närmare på hur Åland hanterar sina museer så verkar det kulturhistoriska museet drivas av landskapet Åland, medan Sjöfartsmuseet har åtskilliga goda och förmögna samarbetspartner.

Flera föreningsdrivna museer i kommunen sköts på ett aktivt och föredömligt sätt. Samtidigt är det helt klart att den ekonomiska situationen för Roslagsmuseet och Motorfabriken Pythagoras inte alls är bra.

Under de senaste tio åren har Centerpartiet haft ordförandeposten i kultur- och fritidsnämnden, och således satt agendan för kulturpolitiken i kommunen. Man kan undra om de som röstat Centerpartiet är nöjda nu när resultatet syns så tydligt i situationen för våra kära museer.

Men det viktiga är nu att hitta en väg framåt för Pythagoras och Roslagsmuseet. För just Roslagsmuseet gäller att kommunen har ett åtagande att fullfölja renoveringen av museibyggnaden och att tillskapa ett nytt klimatsäkrat förråd. Javisst, det kostar, men kommunen hade råd att renovera gamla konsthallen till krog för 16 miljoner.

Eftersom kommunen varken tycks ha intresse eller kompetens att hålla Roslagsmuseet levande kan man sedan överväga att återlämna museet och samlingarna till Fornminnesföreningen med förhoppningen att invånarna i Norrtälje vill ställa upp såsom redan sker på Väddö, i Söderbykarl med flera ställen. För Motorfabriken Pythagoras är det annorlunda eftersom detta museum är riksunikt, kanske världsunikt, och kan visa sådant som alls inte finns exempelvis i Tekniska museet. Detta kan vara för stort för en kommun och styrelsen bör försöka lära från Ålands Sjöfartsmuseum och hitta samarbetspartner som är teknikhistoriskt intresserade.

Kontentan är att det inte går att begränsa sig till att tänka ”kommunala anslag” för att hitta en väg framåt för museerna, utan man måste lyfta blicken för att komma någon vart.

Ingmar Ögren (SD), ledamot kommunfullmäktige

Dennis Ekström (SD), ledamot kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel