Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt ensamkommande stanna – minska arbetskraftsinvandringen

Ensam tog hon sig ut ur Eritrea och vidare genom Etiopien och Sudan. Hon färdades på ett lastbilsflak genom Sahara. Hon klarade sig med livet i behåll genom Libyen.

I en överlastad gummibåt fortsatte hennes färd. Mitt ute på Medelhavet stannade båten. En annan båt kom och hämtade besättningen och motorn och lämnade flyktingarna drivande på havet. Efter tio timmar blev de upptäckta av italienskt flyg och så småningom räddade. Utan biljetter tog hon sig med tåg till Sverige. Ingen, som inte har starka skäl, utsätter sig för detta.

Hon kom till Sverige hösten 2014. Hon var då 16 år. I dag, fem år senare, arbetar hon som undersköterska på ett av landets större sjukhus.

För några veckor sedan fick jag ett anonymt brev. Jag har fått ett tidigare, förmodligen från samma avsändare. Brevet är inte hotfullt. Snarare bekymrat. ”Varför tar du parti för en massa ekonomiska flyktingar och bidragsturister som har invaderat Sverige de senaste åren? De ensamkommande är varken ensamkommande eller flyktingar eller i behov av skydd. … Du är så blåögd, gamla gubben! Die dummen Schweden kan de lura hur de vill.”

Jag har sedan 2010 lärt känna ett antal ensamkommande flyktingbarn från Eritrea, Somalia, Afghanistan och Mongoliet. Jag vet ganska mycket om hur deras liv sett ut innan de kom hit och om de umbäranden de tvingats utstå under sin flykt. Jag vet också hur angelägna de varit om att bli en del av det svenska samhället, vilka mål de haft och hur ambitiösa de varit och är.

Inga är så väl omhändertagna som de ensamkommande flyktingbarnen. Inga är så väl integrerade i vårt samhälle. De har tagits om hand av personal på boenden, av gode män, av lärare och övrig skolpersonal, av socialsekreterare och kontaktfamiljer. De har lärt sig svenska.

Många, av dem som jag känner, har idag tagit studenten. De har utbildat sig till undersköterskor, snickare, målare, rörmokare med mera. Några studerar i dag på universitetsnivå. Andra planerar att göra det.

Samtidigt vet jag hur dåligt många har mått och mår på grund av den osäkerhet de tvingats att leva under. De politiska vindar som blåst under senare år har påverkat Migrationsverkets handläggning och det har, oavsett asylskäl, blivit allt svårare att få uppehållstillstånd. Flera har flytt vidare till andra europeiska länder. Några har tagit sina liv.

Sveriges behandling av dessa ungdomar är och kommer för all framtid att vara en skamfläck. De kom hit och bad om vårt beskydd. Vi ifrågasatte deras trovärdighet. Vi räknade upp deras ålder, ofta utan någon som helst utredning. Vi utvisade dem.

Det ena planet efter det andra fyllt med före detta ensamkommande flyktingbarn avgår i dessa dagar till Afghanistan – ett av världens farligaste länder. Vi påstår att mottagandet där är ordnat, trots att inget mottagande finns och trots att deras familjer, om de fortfarande är i livet, ofta befinner sig i Iran eller Pakistan.

Samtidigt tar vi hit ett stort antal arbetskraftsinvandrare. De kommer hit på tvååriga arbetstillstånd. De kan få sina tillstånd förlängda med två år, men det är ytterst osäkert att de får det. De ser ingen anledning att lära sig svenska. De isolerar sig och umgås bara med de landsmän, som är här på samma villkor. De knyter sällan kontakter med några svenskar. Risken att de gömmer sig, den dag de får besked om att de inte får stanna, är stor.

De här människorna utnyttjas av oseriösa eller kriminella företagare, de kan jobba för 20–30 kronor i timmen. Ibland får de en avtalsenlig lön, men tvingas betala tillbaka hälften till sin arbetsgivare. De lever ofta under miserabla förhållanden. Kan få betala 3 000 kronor för en madrass i en källare. Förutom det mänskliga lidande, som detta innebär, leder det också till en förvrängning av konkurrensen i det svenska näringslivet – seriösa företag slås ut.

Vad är det här för sjuk politik? Den gynnar ingen och den gynnar absolut inte Sverige. Låt de ensamkommande få stanna. Ta inte hit arbetskraftsinvandrare för att städa, diska eller utföra andra enkla jobb.

Rune Karlsson, Husinge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel