Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt båtvraken hamna i Norrtälje

Jag läser med stort intresse Cecilia Ekebjär, Norrtelje Tidnings kulturchef, om Folk och Kulturkonferensen i Eskilstuna som försöker väga upp Stockholms dominans i kulturlivet. Det känns onekligen viktigt, inte bara för att man i demokratisk anda skall nå ut i landet, utan också för att fler verkligheter och perspektiv skall speglas i kulturen. Och kulturens dubbla näringsvärde skall komma många till del.

För några år sedan gjorde jag en utredning som visade att omkring 90 procent av statens anslag till sina fasta institutioner som Dramaten, Operan och museerna hamnar inom tre kilometer från riksdagshuset på Helgeandsholmen. Sedan dess har man fortsatt att ladda för ytterligare satsningar. Operan skall rustas för någon miljard, Nationalmuseum också och Stadsteatern stänger i 18 månader för en totalrenovering som får kosta 990 miljoner kronor. På Djurgården har det tillkommit Abba-museum, Spritmuseum och Junibacken. Och Liljevalchs konsthall skall få ungefär fördubblad yta. Till råga på allt, intill Wasamuseet ordnas nu ett andra maritimt museum för att berätta om de båtvrak som ligger på Östersjöns botten.

Allt är inte skattefinansierat – men om nu kulturen skall spridas över landet, kanske man borde väga in var ”marknaden” redan ordnat ett övermåttan dignande utbud.

När frågan om utflyttning av statliga arbetstillfällen diskuteras blir reaktionerna från huvudstaden huvudlösa: En stockholmare skall inte behöva flytta! Men nu finns chansen att placera en helt ny kulturinstitution ute i landet. Det planerade Maritima museet passar utmärkt i Norrtälje eller kanske intill Sjöfartsmuseet i Älmsta. Museets tänkta samlingar plockas från hela skärgården och hör därför mera hemma i Roslagsmiljön än på Kungliga Djurgården, inklämt mellan Strandvägen, Skansen och Gröna Lund, bakom Nordiska museet med utsikt mot Moderna museet – och kanske ett Nobelmuseum.

Cecilia Ekebjär citerar Folk och Kulturkonventets mål att främja ett tillgängligt och vitalt kulturliv i hela landet. Fortsätt och driv den frågan! Och Bengt Ericsson och kultur- och fritidsnämnden borde haka på.

Casten von Otter, Edsbro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel