Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lås inte fast utvecklingen

Utbyggnaden av hamnen är en oerhört stor, intressant och spännande utmaning för vår kommun. Just nu är planeringen inne i ett känsligt läge, då besinning vore ett rimligt ledord, men då forcering istället är den arbetsmetod kommunledningen använder.

Nu ska ”skelettplanen” baxas igenom. Hur mycket kommer den att styra den fortsatta utvecklingen av hamnen? Som detaljplan binder den upp kommunen i flera år och om ändringar blir nödvändiga kan kommunen krävas på skadestånd.

”Skelettplanen är tänkt att efterföljas av ett flertal detaljplaner som reglerar den kommande bostadsbebyggelsen inom hamnområdet. Därför är det i nuläget svårt/inte möjligt att bedöma de konsekvenser som genomförandet av skelettplanen och kommande detaljplaner sammantaget medför.”

Citatet är taget ur länsstyrelsens i Stockholms län ”sammanfattande bedömning” av skelettplanen över hamnen i Norrtälje. Det här innebär att länsstyrelsen inte vill ta ansvar för konsekvenserna utan lägger över ansvaret på en prestigefylld kommunledning som till varje pris vill genomföra planeringen trots omfattande och alarmerande undersökningar och ekonomiska kalkyler. Kommunledningen verkar inte längre bry sig över konsekvenserna varken ekonomiska eller miljömässiga. Istället är den nya strategin att ”sälja in” projektet med hjälp av PR-konsulter som hittar på nya klatschiga formuleringar. Från ”barn, båtliv, bad och bostäder” till ”mötesplatser, aktiviteter och promenadstråk i fokus”.

Det är i nuläget otroligt svårt att få gehör för en annan planering av hamnen som skulle minska risktagandet och öppna för nya överväganden och alternativa idéer. Bakom PR-konsulternas skickliga och säljande formuleringar finns tyvärr bara tomma ord. Inga konkreta politiska utfästelser att bygga till exempel ett kulturhus eller skapa mötesplatser finns. Tron på marknadens förmåga att bygga för offentliga behov är näst intill religiöst fundamentalistisk.

Men det finns andra tillvägagångssätt!

I Hamburg inriktar man sig till exempel på att komplettera en stadsdel på ett sådant sätt att segregationen motverkas. Det innebär även att man undviker den dyraste marken – vid vattnet. Projektledaren menar att ”medborgarna ska känna att det är deras idéer som realiseras”

Ett annat stadsbyggnadsprojekt som utstrålar framtidstro genom konsekvent miljöprofil och hållbarhetstankar är Freiburg, där stadsdelen Vaubahn byggs upp med nya framtidsidéer kring energi och sociala strukturer.

Hela hamnprojektet omgärdas av stora osäkerheter som riskerar att utsätta både byggherrar och skattebetalare för stora ekonomiska risker. Det är svårt att tro att skattebetalarna skulle vara villiga att subventionera privata byggherrar för att genomföra bostadsbyggande för ”nya kapitalstarka invånare”. Men tyvärr lutar det åt att så kan det bli.

Beslutsunderlaget för skelettplanen stressas nu fram för att kunna tas i fullmäktige den 14 april. Arbetsutskottets förslag till beslut finns ännu inte på kommunstyrelsens bord eftersom det drogs ut vid arbetsutskottets senaste möte. Ett extra arbetsutskott skall hållas tre timmar före kommunstyrelsens sammanträde. Då först kommer handlingarna upp på bordet och kommunstyrelsen skall ta beslutet. Det naturliga vore att besinna sig, bordlägga ärendet och skjuta upp beslutet.

Miljöpartiet vill stödja byggandet av en ny stadsdel i hamnen, men är inte berett att acceptera alla osäkerheter som i slutändan kan drabba kommuninnevånarna. Genom återhållsamhet och en tydligare konsekvensbeskrivning tar vi bättre tillvara medborgarnas intressen! Lås inte fast utvecklingen med en skelettplan!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel