Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars har cyklat genom 100 länder på sju år: "Jag har alltid vetat om att jag nog kommer leva mitt liv annorlunda"

Backpackern Lars Bengtsson kände att han ville ha lite mer frihet i sina resor, så han bestämde sig för att skaffa en långfärdscykel. Tretton år senare har han 100 länder och 105 164 kilometer på cykelsadeln i bagaget, och nya resmål väntar Norrtäljebon.
– Jag kanske slutar en dag men så länge jag tycker det är kul kommer jag fortsätta, säger Lars Bengtsson.

De tomma väggarna i enrummaren berättar inte mycket, om det inte vore för de tibetanska böneflaggorna som hänger på en krok på ena långsidan. De avslöjar något om personen som precis har flyttat till Norrtälje. För femte gången.

Lars Bengtsson är nyligen hemkommen från sin senaste långresa som bland annat gick till Angola. Det hundrade landet han har tagit sig genom på cykel. För NT:s reporter visar han en bild föreställandes honom själv med armarna i luften, cykeln vid sin sida och med ett stort leende på läpparna.

– Man måste ju fira lite, säger han och menar att posen i sig var en tillräcklig gratulation till att han hade korsat gränsen till land nummer hundra.

Sedan 2004 har Lars Bengtsson spenderat totalt sju år på cykelsadeln, han har besökt jordens sex kontinenter och lagt 105 164 kilometer bakom sig. Nu är han återigen tillbaka i Sverige och i Norrtälje, i en tillfällig lägenhet, för att jobba och spara ihop pengar inför nästa resa. Så har vagabondens liv sett ut de senaste tretton åren.

– Jag har alltid vetat om att jag nog kommer leva mitt liv annorlunda, men på vilket sätt det har jag inte haft någon aning om. Men just det här med fast jobb, hus och så det har aldrig lockat mig, säger Lars Bengtsson.

Läs mer: "De seglar jorden runt"

Däremot har naturen alltid attraherat honom och det var just naturintresset som gjorde att en ung Lars Bengtsson gav sig iväg på sin första backpacker-resa till Marocko och Sahara för nästan 20 år sedan. Där, under bar himmel bland sanddynorna i världens största öken, fick han på riktigt upp ögonen för resandet.

– Det var så annorlunda. Då kände jag att "Wow vad coolt, det här ska jag göra massor av framöver" och sen har jag inte slutat, säger han med ett skratt.

Cykeln kom in i bilden när Lars Bengtsson befann sig i Burma år 2001. Då lärde han känna flera långfärdscyklister som inspirerade honom till ett nytt färdsätt.

– Kan man göra så tänkte jag. Det måste jag testa. Reser du med buss ska du boka biljett och vara där en viss tid, ställa klockan. Cykeln är frihet. Du behöver bara tänka på vart du ska få tag på vatten, mat och vart ska du sova, säger han.

Läs också: Uppfyll drömmen om långresan

Samtidigt lyfter han fram att det inte bara är enkelt att resa som ensam cyklist och berättar till exempel om den gången när han skulle ta sig från Palmyra i Syrien till Aleppo och blev stoppad av en grupp militärer som med sina vapen pekande mot honom undrade vad han gjorde där. Rollen som "vilsen turist" tog honom ur den knipan. Men varken militärer, punkteringar eller dåligt väder har fått Lars Bengtsson att tveka på att han vill fortsätta.

– Det är ett underbart liv. När folk säger "Lars hur länge ska du fortsätta" då brukar jag säga, hur länge ska du fortsätta lyssna på musik eller titta på fotboll. Det är ju olika intressen. Jag kanske slutar en dag men så länge jag tycker det är kul kommer jag fortsätta, säger han.

Nu är det däremot jobbet som kriminalvårdare i Norrtälje som står på schemat innan han återigen kan bege sig ut på vägen. Än så länge är planen att nästa resa går till Kanada.

På bloggen "Lost Cyclist" går det att följa med Lars Bengtsson på hans cykelresor runt jorden.

Rolig statistik från Lars resor:

Antal kilometer: Ca 105 164 Antal länder: 100 med cykel. 107 totalt (siffran inkluderar även Kosovo och Västsahara)Antal kontinenter: 6Antal nätter i tält: 1500Längsta dag i sadeln: 10.5 h. Ankara-Kirsehir, Turkiet.Längsta tid utan dusch: 39 dygn. Altun Shan, Xinjiang, KinaVarmast: Ca +50 grader, Iran-Pakistanska gränsenKallast: Ca -25, nordöstra Turkiet/GeorgienStörst vattenmängd på cykeln: 16 liter. Ruta Pircas Negras, ArgentinaMest mat på cykeln: 34 kilo, Altun Shan, KinaFlest antal nudelpaket packat på cykeln: 72, Altun Shan, KinaMest hjälpsamma människor: Syrien, USA och Namibia