Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om giftigt utsläpp i Norrtäljeån - räddningstjänsten: "Helt ofarligt"

Ett grönt skimmer i Norrtäljeån fick en orolig förbipasserande att slå larm. Enligt räddningstjänsten är ämnet helt ofarligt.

Annons

Du har väl NT:s app? Ladda ner gratis till din iPhone eller till din Android

Räddningstjänsten larmades på onsdagsförmiddagen om ett utsläpp av farligt ämne i Norrtäljeån, mellan Badhusbron och gamla kraftverket.

Enligt Storstockholms brandförsvars första uppgifter, vid 10-tiden, var det bensin eller annat drivmedel som hade släpps ut i vattnet.

Någon timme senare informerade räddningstjänsten i Norrtälje om att det färgstarka ämnet inte är något giftigt utsläpp utan att det är ett ofarligt ämne som råkat spridit sig till ån.

– Ämnet är helt ofarligt. Det är Ocab som har varit och sprutat i ett färgat medel för att hitta läckage, säger vakthavande befäl vid Storstockholms brandförvar.

– Vi har varit ute o letat läckage på en dagvattenledning i en fastighet vid Norrtäljeån, då använde man pyranin, vilket är ett färgämne som bland annat finns i grönt godis. Med hjälp av ämnet kan man se läckagen ordentligt, säger Fredrik Westerberg, platschef på Ocab.

Han förklarar att ämnet via vattenbrunnar kan ha runnit ut i ån.

– Någon förbipasserande såg det färgade vattnet och larmade. Men ämnet är ofarligt för miljön, säger Fredrik Westerberg.

Annons