Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larm om giftigt utsläpp i Norrtäljeån - räddningstjänsten: "Helt ofarligt"

Ett grönt skimmer i Norrtäljeån fick en orolig förbipasserande att slå larm. Enligt räddningstjänsten är ämnet helt ofarligt.

Du har väl NT:s app? Ladda ner gratis till din iPhone eller till din Android

Räddningstjänsten larmades på onsdagsförmiddagen om ett utsläpp av farligt ämne i Norrtäljeån, mellan Badhusbron och gamla kraftverket.

Enligt Storstockholms brandförsvars första uppgifter, vid 10-tiden, var det bensin eller annat drivmedel som hade släpps ut i vattnet.

Någon timme senare informerade räddningstjänsten i Norrtälje om att det färgstarka ämnet inte är något giftigt utsläpp utan att det är ett ofarligt ämne som råkat spridit sig till ån.

– Ämnet är helt ofarligt. Det är Ocab som har varit och sprutat i ett färgat medel för att hitta läckage, säger vakthavande befäl vid Storstockholms brandförvar.

– Vi har varit ute o letat läckage på en dagvattenledning i en fastighet vid Norrtäljeån, då använde man pyranin, vilket är ett färgämne som bland annat finns i grönt godis. Med hjälp av ämnet kan man se läckagen ordentligt, säger Fredrik Westerberg, platschef på Ocab.

Han förklarar att ämnet via vattenbrunnar kan ha runnit ut i ån.

– Någon förbipasserande såg det färgade vattnet och larmade. Men ämnet är ofarligt för miljön, säger Fredrik Westerberg.