Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärlingsjobb lockar unga

En ny typ av lärlingsutbildning med lön kan bli verklighet, om alliansen får som den vill.

Tanken är att både elever och företag ska lockas av förslaget.

– Det låter som en bra idé, säger Ronja Björling som läser vid Rodengymnasiets el- och energiprogram.

Arbete och lön ska få fler unga att välja lärlingsutbildning, hoppas utbildningsminister Jan Björklund som föreslår att en särskild lärlingsanställning införs. Precis som många andra regeringar i Europa tittar även Sverige på länder som Tyskland och Danmark som har fungerande lärlingssystem och lägre ungdomsarbetslöshet.

I likhet med lärlingsutbildningen innehåller el- och energiprogrammet vid Rodengymnasiet en hel del praktisk verksamhet. Förslaget verkar vara en bra idé, tycker de andraårselever som NT har talat med. De tror att en lärlingsutbildning som innebär både jobb och lön kan vara ett bra sätt att få fler ungdomar att söka. Den praktiska erfarenheten av arbetslivet ser de som ett av de viktigaste inslagen i deras egen utbildning. Den är ett ypperligt tillfälle att upprätta en god kontakt med potentiella arbetsgivare, tycker Lucas Drougge, 17.

– Men det är förstås upp till en själv att se till att praktiken blir lyckad, säger han.

Klasskamraten Ida Lindberg, 17, håller med:

– Praktiken är också det som är mest spännande och utvecklande, den ser jag verkligen fram emot, säger hon.

Elutbildningen vid Roden har ett nära samarbete med företagen i Norrtälje, framhåller läraren Tommy Westlund. För de ungdomar som i framtiden väljer att gå lärlingsutbildning är det, i likhet med hans egna elever, viktigt att hänsyn tas även till deras teoretiska utbildning, poängterar han.

– Jag tycker att förslaget verkar bra under förutsättning att inte säkerheten blir lidande, att det inte snor tid från teorin. Eleverna måste ges god handledning i elsäkerhet innan de sätts att utföra de praktiska arbetena, säger han.

Socialdemokraternas Kristian Krassman, andre vice ordförande i kommunens utbildningsnämnd, tror inte på det nya förslaget. I stället borde man börja om och ta fram en helt ny lärlingsutbildning som företagen är med och utvecklar.

– Det verkar som om man tillsätter jästen efter att man satt degen, som uttrycket lyder. Det är lite för mycket experimentverkstad över det hela, man försöker rätta till saker i efterhand i stället för att utgå från företagens villkor.