Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare och Pythagorasvän fyller 70 år

För många Norrtäljebor är Pythagoras Industrimuseum välbekant. Men det var en gång mycket nära att byggnaden hade blivit riven. En av dem som räddade anläggningen är Anna Zetterström i Östernäs på Rådmansö.

Krigsvintern 1944 föddes hon i Uppsala, som dotter till en läkare. I samma stad utbildade hon sig och tog en fil kand i etnografi. Lärarhögskola i Falun och speciallärarutbildning i Stockholm följde. Det var när hon studerade i Falun, som hon träffade blivande maken Fred Andersson på en skoldans. Han var i staden för att bygga en hoppbacke. Fyra år senare gifte de sig i Sundborns kyrka nära Falun.

Tillsammans med honom var hon med och grundade Pythagoras vänner, där hon var ledamot i styrelsen 1984-1999. Hon har också varit styrelseledamot i stiftelsen Motorfabriken Pythagoras och ledamot i Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, ArbetSam. Industrimuseet Pythagoras har spelat en stor roll i de båda makarnas liv. Fabriken var tänkt att rivas för 30 år sedan. Anna Zetterström skulle dokumentera byggnaden. Men hon och maken engagerade sig i fabriken och den fick stå kvar. Han var ordförande i stödgruppen för Pythagoras. Sedan blev han chef för det nya museet.

Det var också nu som hon började engagera sig politiskt, för vänsterpartiet.

Hon har varit ledamot i kommunfullmäktige och suttit för vänsterpartiet i kultur- och fritidsnämnden, socialnämnden och utbildningsnämnden. Hon har också varit ordförande i Vänsterpartiet (tidigare Vänsterpartiet Kommunisterna) Norrtälje. I dag är Anna Zetterström pensionär. Tidigare har hon arbetat som lärare inom grundskolan i Norrtälje samt komvux Österåker och Norrtälje, och även på Norrtälje fängelse. Inom kultursektorn har hon skrivit dokumentationer som ”Skärgårdspensionat” (Samdok/Roslagsmuseet) 1984 och ”Pythagoras” (Kommunstyrelsen) 1984.

Anna Zetterström har varit spökskrivare för ”En metallare i Norrtälje” (Tage Andersson) 1990. Hon har också gjort utvärdering av ett biståndsprojekt i Tanzania (SIDA) 1993. En annan verksamhet är inom avdelningen bild. Hon har illustrerat noveller i Metallarbetaren 1986-87 och deltagit i konstutställningar och haft egna utställningar. Hon har haft ytterligare uppdrag. Exempelvis har hon varit nämndeman i Norrtälje tingsrätt.

Anna Zetterström beskriver sig själv i tre ord som nyfiken, orädd, lättretad. Sedan 1977 är hon Rådmansöbo. Hon har man, fyra barn och 6 barnbarn. Till intressena hör båt- och sjöliv, djur och natur, konst, litteratur och trädgård.

Anna Zetterström

Aktuell: Fyller 70 år den 17 januari

Födelseort: Uppsala

Bor: På Östernäs, Rådmansö

Familj: Maken Fred Andersson, fyra barn och sex barnbarn

Utbildningar: Bland annat fil kand i etnografi, lärarhögskola, speciallärarutbildning samt tre betyg i litteraturvetenskap

Yrke: Arbetat som lärare på grundskola och komvux och på Norrtälje fängelse

Föreningsverksamhet: Var med och grundade Industrimuseet Pythagoras

Politiska uppdrag: Bland annat varit kommunfullmäktigeledamot och ordförande för vänsterpartiet i Norrtälje