Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare kritiska till ny skolindelning

Grundskolan delas in i nya rektorsområden nästa år. Det föreslår barn- och utbildningskontoret. Beslutet fattas på måndag.

Annons

På måndag fattar barn- och skolnämnden beslut om en ny indelning av kommunens grundskolor.

Bakgrunden är skollagen från 2010 där en skola ska bilda en skolenhet och ha en rektor. En rektor kan ha flera skolenheter, men varje skolenhet kan bara ha en rektor, för att det ska bli tydligare vem som är ansvarig för ledning, organisation och pedagogiskt arbete. Tjänster som biträdande rektor försvinner, men kan ersättas av ”övrig ledningsresurs” där de behövs.

Förslaget innebär att dagens 14 enheter blir 17 nya rektorsområden från nästa år.

Väddöenheten föreslås delas i två rektorsområden: Väddö-Elmsta som består av Elmsta och Björkö-Arholma skola och Väddö-Norrsund som består av Norrsund, Grisslehamn och Singö.

På Väddöenheten är en stor majoritet av lärarna skeptiska till uppdelningen.

– Vi är rädda att de minsta skolorna förlorar kontakten och att vi spräcker ett bra samarbete, säger Bo Gidlöf, lärare på Björkö-Arholma skola.