Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantgårdar faller i pris

Priserna på lantbruksfastigheter pekar nedåt i Norrtälje. – Det har blivit svårare att sälja hästgårdar, säger Gunnar Hennings, mäklare och värderare på LRF Konsult.

Enligt bolaget har priserna sjunkit med ett par procent de senaste åren. Förklaringarna är flera, bland annat lågkonjunkturen och bankernas tuffare lånevillkor.

Ett minskat intresse för hästnäringen drar också ner prisbilden, enligt Gunnar Hennings.

– Det är inte lika populärt med hästar längre. Många har upptäckt att det är ett dyrt nöje, säger han.

Men variationerna är stora. Det finns fortfarande en stark efterfrågan på gårdar med bra lägen.

Ett attraktivt läge är ofta synonymt med närhet till Stockholm. Helst ska fastigheterna ligga i de södra länsdelarna just nu, påpekar Gunnar Hennings

– Det är mer svårsålt i norra Storstockholm.

Skogsägarna har det också tufft. Landets cirka 30 000 skogsägare är inte nöjda med lönsamheten enligt Skogsbarometern, LRF Konsults och Swedbanks årliga undersökning som presenterades i går.

Senaste året har marknaden präglats av fallande priser på timmer och massaved, vilket lett till sänkta priser på skogsmark. Men 40 procent av skogsägarna tror på ett trendbrott och stigande priser de närmaste tre åren.