Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen utreder skyddsjakt på Riala-vargarna – beslut i nästa vecka

Det kan bli aktuellt med skyddsjakt på någon eller båda av vargarna i Riala.
– Men vi behöver mer att gå på, säger Göran Åström, på länsstyrelsen.

Igår gick länsstyrelsen ut med de senaste DNA-provsresultaten som visar att det inte bara finns en, utan två vargar i Riala. En hane, och en hona, båda från Norge från början.

Läs också: DNA-proverna visar: Två vargar i Rialaområdet

Redan innan det beskedet kom hade man börjat undersöka om det skulle kunna bli aktuellt med skyddsjakt. Efter den senaste tidens attacker har två personer lämnat in begäran om skyddsjakt.

Ett beslut som nu kräver ännu mer fakta på bordet.

– Vi behöver mer underlag, säger Göran Åström, miljödirektör på Länsstyrelsen och förklarar att för att kunna fatta beslut om skyddsjakt måste man veta vilken varg som gjort vad.

Än så länge vet man att det är den nyinflyttade vargtiken som ligger bakom attacken då sex får dödades för några veckor sedan.

Läs också: Misstänkt vargattack i Brottby – sex får dödades i hage

Men nu behöver man alltså veta mer. Därför har länsstyrelsen ett team med en specialtränad hund ute i Rialadistriktet idag tisdag och i morgon onsdag. Tanken är att spåra, ta fler spillningsprover, och följa upp observationer som gjorts.

Först i nästa vecka räknar man med att kunna ta beslut om det blir skyddsjakt eller inte.

Läs också: Ännu en hund dödad av varg i Riala