Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen bekräftar: Ännu en hund dödad av varg vid kommungränsen

På tisdagen försvann en hund från en tomt norr om Åkersberga, nära gränsen till Norrtälje kommun. Länsstyrelsen bekräftar att hunden dödades av en varg.

Det var på eftermiddagen som Länsstyrelsen fick beskedet.

– Hunden befann sig på tomten utanför huset, ägaren såg en varg genom fönstret i samband med det, men såg inte att hunden blev tagen, säger Emelie Nyman på Länsstyrelsens pressjour.

Besiktningspersonal, tillsammans med skyttar, spårade efter vargen i drygt sex kilometer. Efter några hundra meters spårning hittade man hunden, en tibetansk spaniel.

– Man kunde konstatera att hunden var vargdödad, säger Emelie Nyman.

Besiktningspersonalen och skyttarna fick upp bra spår efter vargen men den påträffades inte.

Detta var inte den enda vargobservationer i Österåker kommun som rapporterades till Länsstyren under tisdagen. En förmodad varg sågs under en hundpromenad samma dag.

"Stod kvar när jag vände mig om men travade iväg när jag skrek högt och gick emot den. Andra gången jag möter denna varg på hundpromenad med kopplade hundar. Mycket nyfiken", står det i observationen.

Det pågår just nu en skyddsjakt efter en varg i Rialaområdet. Skyddsjakten som blivit förlängd pågår till och med den 22 oktober.

Länsstyrelsen uppmanar hundägare att ha sina hundar kopplade och djurägare att se över sina stängsel.

Läs mer: Vargen kvar i området – skyddsjakten förlängs

Läs mer: Varg i villaträdgård i Riala – Mia Hellsten fångade den på bild

Läs mer: DNA-proverna visar: Två vargar i Rialaområdet

TV: Varg tog hund framför ögonen på hundägaren

Insändare: Kommer vargmotståndarna ännu en gång klippa sönder viltstängsel längs E18?