Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länna skola jobbar mot mobbning

Mobbning på nätet är ett stort problem bland unga.
– Det är lätt att bli kaxig bakom skärmen, där ingen vet vem man är, säger eleven Oscar Wahlgren.

Det handlade om ett missförstånd. Hon hade hoppat längdhopp, han tagit en bild. Killen, som tyckte bilden blev bra, skickade den till en vän. Plötsligt hade den spridits över nätet.

På bilden gjorde tjejen en min, en konstig sådan. Hon flög ju genom luften, på väg att landa i längdhoppsgropen. Kommentarerna började, en efter en. Om hur ful hon var.

Berättelsen är ur en teaterföreställning av organisationen Friends, som eleverna i årskurs 3-9 på Länna skola fick se igår. Den här gången var den påhittad – men hade lika gärna kunnat vara sann.

– Vi fick en tankeställare, säger Alexander Holmberg i årskurs åtta om föreställningen.

Liksom klasskamraterna Ellinor Rolfart, Oscar Wahlgren och Josefine Lund Lodenius är han en mer eller mindre flitig användare av sociala medier. De har själva inte varit utsatta för nätmobbning, berättar de. Men att det är vanligt, är de helt säkra på.

– Även om det inte alltid syns, vet vi att det finns. Det är lättare att vara elak på internet än i verkligheten, eftersom ingen behöver veta vem du är, säger Oscar Wahlgren.

På sociala medier går det att skapa profiler i namn som inte är ens riktiga, eller vara helt anonym. Men oavsett om det avslöjas vem du är, är det enklare att mobba över internet, tror de fyra ungdomarna.

– I skolkorridoren kan läraren enklare rycka in. På internet är det är lättare att tuffa till sig, och inte tänka på konsekvenserna, säger Josefine Lund Lodenius.

– Du får inte skulden på samma sätt som i verkligheten, det känns säkrare för mobbaren, säger Ellinor Rolfart.

Det är svårt att få bukt med nätmobbningen, tror ungdomarna. Inte minst eftersom det går att vara anonym.

– Jag brukar försöka säga åt personen som skrivit, och kommentera att den ska lägga av så att alla ser, säger Oscar Wahlgren.

62 procent av alla barn och unga i Sverige har varit med om en negativ upplevelse på internet, enligt organisationen Friends.

– Nätet har blivit en arena för kränkningar, säger Malina Abrahamsson från Friends, som under gårdagen höll en utbildning för lärare och föräldrar till elever på Länna skola.

Vuxna måste ha bättre koll på hur de olika sajterna fungerar, menar hon. Samtidigt poängterar hon att det inte är tekniken, utan människorna bakom som mobbar.

– Vuxna har enormt mycket mer kunskap om att hantera sociala relationer. Vi måste vara guider för de unga.