Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet behöver fler akademiska vårdcentraler

 Inte sällan får det svenska utbildningsväsendet kritik för att kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad är så svag.

Annons

Akademi och praktik tycks vara skilda åt inom många utbildningar vid våra universitet och högskolor.

Detta skapar onödiga trösklar in på arbetsmarknaden för många unga i dag.

Men i Stockholms läns landsting har en länk mellan vårdutbildningar och primärvården upprättats genom så kallade akademiska vårdcentraler, AVC.

I dag finns totalt åtta AVC i Stockholms län och de första fyra startades 2011. På AVC får studenter ta hand om patienter och leda mottagningen, under handledning av pedagogiskt utbildad personal.

AVC bjuder in forskare, så att klinisk patientnära forskning kan bedrivas, vilket givetvis är positivt då det bedrivs allt för lite klinisk forskning.

Högskolorna knyts närmare verksamheten och lärarkompetens från högskolorna finns på respektive AVC.

Varje AVC har ett 20-tal olika verksamheter inom primärvården som de har kontakt med och som man arbetar med i nätverk, ett arbetssätt som innebär ett nytänkande.

Akademiska vårdcentraler drivs både i landstingets regi och i privat.

I dag finns akademiska vårdcentraler i Jakobsbergs, Hässelby-Akalla, Liljeholmen, Gustavsberg, Mörby, St Erik, Tiohundra AB och Huddinge-Flemingsberg.

De akademiska vårdcentralerna kan ha lite olika inriktningar eller profiler.

Ett exempel är Hässelby Akademiska vårdcentral som tagit fram helt eget vårdprogram för Sveriges största folksjukdom, artros.

Ett annat är Gustavsberg AVC som fokuserar på psykiska besvär och har en unik kompetens och verksamhet när det gäller psykisk ohälsa.

AVC Gustavsberg bedriver flera olika forskningsprojekt, bland annat i samverkan med andra vårdcentraler.

De akademiska vårdcentralerna är en succé på många sätt – men problemet är att de är för få.

Under nästa mandatperiod vill jag och Kristdemokraterna att minst två till akademiska vårdcentraler öppnar i länet. Får vi väljarnas förtroende kommer vi att arbeta för detta.

Dagens studenter är framtidens medarbetare och med goda lärandemiljöer och goda handledare så får de akademiska vårdcentralerna fler att vilja satsa på primärvård och utvecklingen av desamma.

Det står helt klart att AVC bidrar till utvecklingen av hälso- och sjukvården i länet. För att möta framtidens sjukvårdsbehov och se till att studenterna får gedigen erfarenhet behöver de akademiska vårdcentralerna bli fler.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel