Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdsskolorna är viktiga för Centern

Centerpartiet ser stora möjligheter att utveckla landsbygden i Norrtälje kommun. Det viktigaste är att det ska gå att bo och verka på landsbygden, skriver Anders Olander.

Landsbygdspartiet påstår i sin replik den 13 januari att Centern inte vill diskutera landsbygdsskolor. Ingenting kan vara mer fel.

Centerpartiet har medverkat till ett beslut där landsbygdsskolorna blir kvar. Några skolor som har för litet elevunderlag läggs samman. Tre av dessa har inte haft någon utbildningsverksamhet under 2016 och de övriga två har ett vikande underlag.

Vi har uppfattningen att skolans möjlighet att ge eleverna en bra utbildning går före nostalgiska synpunkter att alla skolor är bra, även om de är så små att de inte fungerar som skolor. Rånäs skola blir kvar tills nya Rimbo skola blir färdig. Ett alternativ är också att man lokalt startar en friskola. Då kan bygdens engagemang medverka till en utveckling av skolan.

Nya skolor kommer och andra skolor läggs ned. Det fria skolvalet och elevunderlag spelar alltid en stor roll.

Låt mig nämna de landsbygdsskolor som vi satsar på eftersom informationen oftast går ut på att vi lägger ner alla landsbygdsskolor: Grisslehamn, Skebo, Söderbykarl, Drottningdal, Vätö, Rådmansö, Köpmanholm, Länna, Riala, Skederid, Edsbro, Svanberga och Älmsta. Jag vet inte någon landsbygdskommun som har en mer decentraliserad skolstruktur. Beslutet innebär att det satsas på dessa skolor både pedagogiskt och genom en förbättrad skolmiljö.

Centerpartiet ser stora möjligheter att utveckla landsbygden i Norrtälje kommun. Det viktigaste är att det ska gå att bo och verka på landsbygden. Utbyggnad av bredband och bra kommunal och kommersiell service i våra serviceorter, till exempel Hallstavik, Rimbo, Älmsta och Bergshamra men även i de mindre orterna, ger förutsättningar.

Naturligtvis jobbar kommunen för att underlätta för företagen. Här sker tyvärr en koncentration av statlig service som motverkar detta. Post Nord drar in på sin service. Speciellt problematiskt är det med pakethanteringen och allt tidigare inlämningstider.

Även Telias snabba nedmontering av kopparnätet ställer till problem. Det gör det än viktigare att bredbandsutbyggnaden genomförs snabbare. Kommunen har här en roll att vara den enskildes ombud.

Allemansrätten är något Sverige ska vara stolt över. I de flesta fall är det inga problem, men alla ska vara medvetna om att den rätten inte ska innebära problem och kostnader för markägarna.

Även strandskyddet är positivt så att alla oavsett ekonomi ska kunna utnyttja den fantastiska miljö som stränderna utgör. Dock går det inte att försvara den rigida inställning som länsstyrelsen ibland uppvisar vad gäller tillämpning och att länsstyrelsen i princip har utvidgat strandskyddet från 100 meter till 300 meter utan att visa på att det behövs. Det måste vara respektive områdes skyddsvärde som ska vara avgörande.

Centerpartiet förordar en närodlad politik. Det innebär att vi vill stärka upp det lokala engagemanget. Engagemang, ett rådgivande förhållningssätt och ett positivt bemötande från tjänstemän och lyhörda politiker skall genomsyra kontakterna med lokalt verksamma som genom eget ideellt arbete vill utveckla sin bygd. Centerpartiet kan också tänka sig att det inför beslut i kommunen alltid bör finnas en analys om hur dessa påverkar möjligheten att utveckla landsbygden.

Anders Olander (C), gruppledare Norrtälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel