Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden ska inte behöva betala

Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ha EUs lägsta arbetslöshet år 2020. Då behövs fler jobb i hela landet. Varje del av landet måste kunna leva och bidra till Sveriges utveckling – så även Norrtäljes landsbygd och skärgård.

I förhandlingarna om EUs långtidsbudget misslyckades regeringen totalt. Därför mister nu Sverige 500 miljoner kronor till landsbygdsprogrammet. Centerpartiet lovade att kompensera för detta vid årets budgetförhandlingar i Harpsund, men lyckades endast behålla 129 miljoner kronor. Därmed försvann 371 miljoner kronor som skulle ha kommit svensk landsbygd till del.

Vi socialdemokrater tycker inte att detta är acceptabelt. Landsbygden ska inte behöva betala för Reinfeldts misslyckade EU-förhandlingar och Centerpartiets svikna löften. Därför vill vi kompensera för hela bortfallet till landsbygdsprogrammet och dessutom vässa programmets innehåll.

På många håll i Sverige blir det i dag allt längre till närmaste skola, livsmedelsbutik, bensinmack och serviceställe. Funktioner som haft stor betydelse för människor och företag försvinner. Detta är en utveckling som är djupt oroväckande.

En förutsättning för en positiv utveckling även i Sveriges landsbygdskommuner är att det finns jobb. Därför vill vi utveckla landsbygdens näringsliv. Vi vill skapa bättre förutsättningar för alla landsbygdsföretag, genom att bidra till att grundläggande service för företagare finns på plats. En viktig åtgärd är att företagare, bygdeföreningar och lokala utvecklingsgrupper ska kunna söka stöd för att etablera service på landsbygden. Bra service lockar också turister och fritidsboende, vilket ger ytterligare jobb.

I vår landsbygdspolitik ryms även anslag till utbyggnad av bredband i hela landet. För att landsbygden ska utvecklas och bidra till svensk tillväxt behöver tillgången till IT-infrastruktur, inte minst bredband, förbättras. Vi vill också få fram fler innovationer på landsbygden genom ett investeringsstöd. Alla goda idéer som kan ge konkurrenskraftiga företag och jobb måste stöttas.

Landsbygdsprogrammet är dessutom viktigt för miljön, vår hälsa och god mat. Svensk mat har ofta hög kvalitet och är producerad efter tuffa miljökrav och djurskyddsregler. Detta är inte gratis för producenterna och därför behöver jordbruket stöd för att inte missgynnas i den internationella konkurrensen.

När Fredrik Reinfeldt sviker landsbygden väljer vi socialdemokrater att satsa. Vår satsning på landsbygdsprogrammet är inte bara större än regeringens, den är också en omprioritering till ett nytt framtidsinriktat program. Om vi ska klara jobben måste hela Sverige och hela Stockholms län ges förutsättningar att leva. Så enkelt är det.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel