Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden överlever utan EU

Trevligt att företrädare för Centerpartiet gör sig besvär att svara på Landsbygdspartiet oberoendes replik (18/5) på en av Liberalernas artiklar som både lovordade EU samt vill göra EU:s överstatlighet ännu starkare.

Samtidigt vill vi tacka Centerpartiet för att det så tydligt, i sin replik, avslöjar sitt storstads- och tätortsfokus. ”Det nära samarbetet i Europa har starkt bidragit till en positiv utveckling i våra storstäder och regioner” skriver Centerpartiets representanter i repliken. Att Centerpartiet dessutom lägger sig i Storbritanniens inrikespolitik är snarast genant.

I Sverige har vi 25 landskap. Pratet om regioner handlar om EU-anpassningar och centraliseringar av olika samhällsfunktioner till centralorterna på landsbygden. Om vi möjligen kan hitta en positiv utveckling på landsbygden, inte är det ”Det nya Centerpartiets” förtjänst.

Stockholm, för att ta ett exempel, utgör drygt 1 procent av landets yta och där finns inga naturresurser. Men nu är det på det viset att utan lands- och glesbygdens naturresurser skulle storstäderna förtvina. Naturresurserna finns på landsbygden, livsmedelsproduktion kräver landsbygd. Alltså vischan behöver inte storstäder, storstäder behöver vischan. Människorna i våra städer behöver landsbygden, inte bara för livsmedelsproduktion och utvinning av naturresurser, utan även för rekreation.

I mitt personliga fall, är jag Magnus, uppvuxen i Stockholm vilket är en fantastiskt fin stad att leva i. Men som storstadsbo är det lätt att glömma var landets rikedomar kommer ifrån. Det fanns en gång en tydlig symbios mellan stad och landsbygd i Sverige. Den vill Landsbygdspartiet oberoende se mer av i framtiden. Det kommer hela landet tjäna på, både landsbygd och stad.

Det är symptomatiskt att förespråkare för den Europeiska Unionen alltid försöker måla upp en mörk bild om vad som kan hända om Storbritannien eller kanske Sverige lämnar Unionen. Hotar den mörka medeltiden att återkomma? Var det så mörkt 1994, året innan Sverige med en ytterst liten majoritet för Ja-sidan vann folkomröstningen?

Varför skulle Sverige sluta exportera och importera varor till och från Storbritannien om landet lämnar EU? Sverige har i alla tider handlat med engelsmännen. När vi importerar sådant vi inte producerar själva, skall inga tullavgifter debiteras.

Menar Centerpartiets företrädare att Sverige skulle slänga ut britter och brittiska företag om Storbritannien väljer att lämna Unionen? Och att svenskar skulle slängas ut ur Storbritannien?

Visst är det så att huvuddelen av vår export går till Europa, men så var det även innan EU-inträdet och det förtar inte det faktum att exporten till länder utanför Europa växer snabbare än den till ett krisande EU.

Landsbygdspartiet oberoende har inget emot frihandel. Men en frihandel som slår ut egen viktig produktion är snarast att likna vid dumhandel.

Det EU utvecklats till är inte Landsbygdspartiet oberoendes EU. Landsbygdspartiet oberoende vill ha en ny folkomröstning om vårt medlemskap i Unionen.

Magnus Malmsten

Landsbygdspartiet oberoende Norrtälje

Erika Sörengård

Landsbygdspartiet oberoende Örebro

Claes Littorin

Landsbygdspartiet oberoende Uppsala

Tjern Inga Wall

Landsbygdspartiet oberoende Älvdalen

Åke Karlsson,

Landsbygdspartiet oberoende Norrköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel