Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden måste kunna leva av egen kraft

De som bor på landsbygden lever här året runt och ska ha en bra tillvaro med bra skolor, bra service och omsorg, samt god infrastruktur. Landsbygden ska kunna leva av egen kraft och få betalt för de mervärden som produceras och inte vara beroende av allmosor från staden, skriver fem företrädare för Centerpartiet.

I den nya regionala utvecklingsplanen för Stockholms län, den så kallade RUFS 2050, kommer landsbygd och skärgård att vara nya fokusområden. Trots att Stockholms län präglas av sin storstadsbebyggelse bor det uppemot 100 000 personer på landsbygden.

Denna närhet mellan stad och land bidrar till den höga livskvaliteten i länet och gynnar Stockholm i konkurrensen med städer i andra delar av världen, men det kräver även att vi ställer oss själva några grundläggande frågor. Vad är egentligen landsbygd och skärgård för de boende i Stockholms län? Är landsbygd endast gröna kilar och att ha nära till strövområden i naturen? Är landsbygdens existensberättigande att den bidrar med upplevelser och rekreation, platsen för sommarlandet där man kan bada, åka båt och hälsa på söta kalvar hos bonden? Eller måste dessa nog så viktiga värden samsas med andra basala funktioner som matproduktion och energiförsörjning?

En viktig del av landsbygden och skärgården är natur- och konsumtionsupplevelser. Det är vattnet och skogarna, öarna och stränderna, platser där man kan bada, vandra och plocka svamp och bär. Gärna åtföljt av besök på små pittoreska restauranger, kaféer, hantverksbodar och gårdar med försäljning av lokalproducerade råvaror och produkter.

Samtidigt får vi inte glömma bort att vi fortfarande använder natur och landsbygd för att få vårt samhälle att gå runt. Trots att Stockholm är en viktig del i den globala tjänste- och serviceekonomin behöver vi fortfarande livsmedel, energi, virke och pappersmassa. Bönder ser till att alla har mat på bordet och energi för uppvärmning och transporter, dessutom i ökande grad när vi går över till fossilfria bränslen i form av solenergi, vindkraft och biobränslen.

Behovet av att öka världens matproduktion diskuteras flitigt, förutom möjligtvis i Sverige. Samtidigt som exempelvis Kina, Sydkorea och Förenade Arabemiraten köper mark i andra länder för att garantera sina invånare en långsiktig matproduktion blir Sverige alltmer importberoende utan att vi höjer på ögonbrynen – trots att Sverige har rika vattentillgångar och goda möjligheter att producera mat.

Men det är inte något som vi kan ta för givet. En stor del av den mest högvärdiga jordbruksmarken i Stockholms län ligger inom tre kilometer från en tätort, precis i de områden där trycket på nya bostäder, kontor och handelsplatser är som högst. Därutöver brukas en del landarealer inte alls och böljande sädesfält är mer och mer ovanliga samtidigt som hagmarker med örter, insekter och fåglar blir mer sällsynta.

Detta går även ut över sommarstugorna och länets rekreativa värden. Vårt landskap är skapat och underhålls av bönderna och deras djurhållning, vilket är en förutsättning för det stora antalet fritidshus som finns i Stockholms län. När åker och äng växer igen försvinner även vackra utsikter över sjöar och havsvikar bakom sly och skog.

Landsbygdsstrategin, som landstinget håller på att ta fram, behöver därför sättas i ett större perspektiv där den kopplas till hur vi bygger stad, till behovet av livsmedelsproduktion, energiförsörjning och rekreativa värden. De som bor på landsbygden lever här året runt och ska ha en bra tillvaro med bra skolor, bra service och omsorg, samt god infrastruktur. Landsbygden ska kunna leva av egen kraft och få betalt för de mervärden som produceras och inte vara beroende av allmosor från staden.

Gustav Hemming (C), landstingsråd

Per Lodenius (C), riksdagsledamot

Berit Jansson (C), Norrtälje

Karin Broström (C), Norrtälje

Ulla-Britt Öhman (C), Haninge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel