Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare på akuten missade bruten nacke

Kvinnan föll och skadade nacken. Ingen fara sa läkaren på akuten. Men sanningen var att hon hade en komplicerad fraktur på en kota.

Det var i augusti 2016 som kvinnan uppsökte akuten vid Norrtälje sjukhus med svåra smärtor i nacken efter att hon svimmat och ramlat. Läkaren klämde och kände lite på halsen och kom fram till att det nog inte var någon skelettskada och att hon därför inte heller behövde röntga nacken.

En månad senare gick kvinnan till vårdcentralen i Bergshamra då hon hade yrsel och fortsatt ont i nacken. Denna gång ordinerade läkare en skiktröntgen av hennes skalle. Då den inte visade något och besvären kvarstod remitterades kvinnan efter ytterligare ett par veckor till en magnetröntgenundersökning av halsryggen. Den genomfördes först i november och då såg läkarna att det var fråga om en komplicerad fraktur på andra halskotan.

Först i februari i år fick kvinnan en operation.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritik mot läkaren på akutmottagningen på sjukhuset. Om kvinnan blivit röntgad i samband med det första vårdbesöket hade hon sannolikt kunnat behandlas med halskrage i avvaktan på spontan läkning, enligt Ivo som anser att läkaren på akuten inte har gett patienten en sakkunnig och omsorgsfull vård.

Läs även:

Två män försvann i grå bil efter inbrottsförsök

Snart möjligt med digitala läkarbesök på länets vårdcentraler

Förslag om förändrad föräldraförsäkring: Tre "pappa-månader" kan bli fem